НачалоАктуалноВМРО поиска от Цацаров да прекрати дейността на БХК

ВМРО поиска от Цацаров да прекрати дейността на БХК

  • 12:09
  • 0
  • 1437

БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Поради тези причини българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки и депутатът в 44-ото Народно събрание и член на Националното ръководство на Организацията Александър Сиди пуснаха сигнал до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с искане да бъде прекратена регистрацията на Българския хелзинкски комитет. Това е възможност, залегнала в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Сиди и Джамбазки обосновават сигнала си с преки нарушения от страна на БХК на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България и на чл. 13, ал. 1, т. 3, б. б), от вече цитирания ЗЮЛНЦ.

Припомняме, че именно ВМРО години наред сигнализира компетентните органи за дейността на БХК, която привидно е в защита на човешките права, но реално с действията си нееднократно е поставяла в риск български граждани, както и доброто име на България пред международните институции. Едно от последните ѝ подобни действия е заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените, след нанесен побой над български военнослужещ, от незаконното гето във Войводиново цигани.
Най-скандалната ѝ дейност обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман. Нека припомним също така, че именно БХК номинира същия този осъден убиец за човек на годината, помогна за неговата юридическа защита и по заявление на НПО-то съставът, председателстван от Калин Калпакчиев, пренебрегна решение на колегите си от СГС, и разпореди да бъде пуснат на свобода, напълно игнорирайки становището на прокуратурата, на психолозите и представителите на затвора. В същото време самият съдия Калпакчиев е получил награда в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК.
Това е недопустимо и е подигравка с българското законодателство, с добрите нрави, морала и държавността в България!

Ето и част от мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди:
Сдружението периодично организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи. От друга страна БХК осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, председателствани от същите тези магистрати, на които е провеждала обучения. Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение „Български хелзинкски комитет“ по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се опитва да наложи натиск и влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес. Пример за дело, от което сдружението има личен интерес, е в.н.ч.д. № 921/2019 г. на САС, известно като „делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман“. По него бе постановено едно определение, което изцяло се различава от мотивите на първоинстанционния съд и утвърдената съдебна практика. Освен това субективната преценка на състава от САС се преобърна на 180 градуса в сравнение с постановеното от страна на колегите им от СГС. Въпросното Определение остави едно съмнение у цялото общество относно справедливостта му и най-вече относно безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев.
През 2013 г. Сдружение „Български хелзинкски комитет“ награждава съдия Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината. Същата тази награда, за която през 2015 г. е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече, съдия Калпакчиев получава през 2016 г. и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация. Последователност от събития, които съмнително се преплитат.
И още, в своето решение съдебният състав взима под внимание изразената положителна характеристика относно поправянето на Полфрийман, внесена от председателя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отказва да вземе предвид докладите на служителите и психолозите, работещи със затворника в съда и твърдящи, че лицето все още не се е поправило. Що се отнася до докладчика по в.н.ч.д. № 921/2019 г. съдия Весислава Иванова - същата е сред авторите на годишния доклад на БХК за 2016 г. Изготвянето на въпросния доклад е финансирано от международен проект и като автор, лицето получава хонорар.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.