НачалоАктуалноТрайчо Трайков: От Балканския поток ще губим пари и обслужваме враждебни на България интереси

Трайчо Трайков: От Балканския поток ще губим пари и обслужваме враждебни на България интереси

  • 16:25
  • 0
  • 853

От проекта за Балкански поток ще губим пари, освен това обслужваме чужди на България и враждебни към нас интереси. Това заяви в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.  "Дали ще потече газ на първи януари, както настоятелно каза руския министър, или по-късно, е друг въпрос. Една гръцка връзка я бавим вече 10 години, а сега 470 км в такива рекордни срокове - очевидно въпрос на приоритети, каза Трайков.

Бившият министър на енергетиката мотивира изказването си. "Ще губим пари, защото аритметиката на този проект е следната: ако съберем планираните приходи за 20 годишен период и се извади от тях сумата за построяването и завишените оперативни разходи в края на 20-те години ще бъдем нула на нула или минимални печалби, което е реална загуба.  Тези по 100 млн. лв, които ще вземаме годишно, вземаме и сега по действащия договор, въпросът е дали вече сме се отказали от тях", каза Трайков, като припомни, че подобна сума ще получаваме 10 г.

Според Атанас Тасев обаче ще получаваме над 350 млн. лв. реално ще получаваме дори компенсация за неполучилите тези 100 млн. Ние транзитираме газ, нашият интерес е повече потоци да се пресичат през нашата страна, а трансбалканския газопровод се вписва в нашия проект, репликита енергийният експерт Атанас Тасев.

"По този начин се подсилва регионалния монопол на Газпром, което ще повишава цените на газа за целия регион. Цената на строителството е равна на инвестицията на Фолксваген. За тези пари можем да построим завода и да поканим концерна да си строят тук колите", обясни бившият министър на енергетиката

"Започват вече да се случват нещата в България. Фирмата "Аркад" има опит за изграждане на подобни системи и има огромно предимство, че има 12 станции за заваряване, което означава, че паралелно може да се движи трасето, каза Атанас Тасев. Той предупреди, че няма как да се изпълни предварително поставения срок от началото на следващата година. "Реалистично е, че някъде в следващата година по средата да се завърши трасето", прогнозира Тасев

По отношение на собстевността на газа Тасев каза, че има подобн случай касаещ проекта Опал. "Тогава се даде възможност на Газбром да запълни на 50% газа, а 40% да са предвидени за други участници. "Разликата при Опал е, че преди години, когато нямаше Трети енергиен пакет, дерогацията беше дадена. Сега по искане на Полша и прибалтийските републики дерогацията е свалена, но това не ни касае", обясни Тасев.

 

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.