НачалоАктуалноАдв. Михаил Екимджиев: Прокуратурата действа противоконституционно с изваждането на доказателства

Адв. Михаил Екимджиев: Прокуратурата действа противоконституционно с изваждането на доказателства

  • 10:42
  • 0
  • 1201

Адвокат Михаил Екимджиев нарече в интервю за БНР „противоконституционни“ действията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от доказателствата по разследването за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира безпрецедентния ход на спецпрокуратурата от вчера.

„Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу „ТАД груп“ и така нататък. Това е откровен сюрреализъм. Някой кинаджия сигурно страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко. Това ще бъде сценарий за „Оскар“. Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни“, каза адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

„….Целта е да се манипулира общественото мнение като избирателно се вадят определени пасажи, а отдолу се дават обяснителни текстове. Това е театър за наивници! Аз се притеснявам, наистина се срамувам и страхувам, от това, че прокуратурата действа така, както е действала по времето на Сталинисткия комунистически режим“.

Той посочи, че в диалектиката има закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения.

„След като през последните десетина дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение - съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да създадат опасност за националната сигурност и това се интерпретира като диверсия. За да замажат този гаф, който показва пълната безпомощност, който е симптом на, според мен психиатричен, се стигна до това безпрецедентно публикуване“

По думите му „свидетели сме на безпрецедентно и напоителното изнасяне на следствени материали“.

„Без да се използва дори условно наклонение, се казва: „Този е извършител, ние имаме категорични доказателства, че тази фирма се е занимавала с кибертероризъм. В една нормална държава, особено в Щатите, тази фирма би занулила този прокурор и този прокурор никога не би си помислил да продължи да работи след такова изказване, защото това са невероятни репутационни щети без още да се знае за какво става въпрос“.

Според юриста има презумпция, че в закона се влага здрав разум и логика и „затова тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат закони“. Той подчерта, че презумпцията за невиновност е била директно „смачкана“ с изявленията на прокурора Гешев и „тази загрижена жена, която видя терористична атака в пръскалките, а тя се оказа и ръководител на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура“.

„Имам известно успокоение, че засега тези откровено гротескни измерения на прокуратурата са характерни повече за Специализираната прокуратура. Но ако ВСС и президентът допуснат господин Гешев да стъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд…“.

С действията си в последните дни прокуратурата е сътворила „погром върху доверието на хората в държавността“, убеден е Екимджиев.

„Това е най-големия пробив в националната сигурност – когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата го направи“.

Относно факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев коментира:

„Има такъв състав в Наказателния кодекс и е интересно да видим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали... Иначе всеки гражданин, всички тези съдии, прокурори и следователи, включително господин Пеевски и господин Борисов, могат да потърсят обезщетение срещу Прокуратурата за изнесените им данни. Това е по Закона за защита на личните данни в България. А иначе, в Страсбург вече имаме поне десетина осъдителни решения. Новатор в тази дейност беше бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник“.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.