НачалоКметски избориРадан Кънев през Фейсбук пита Мария Габриел за цените на интернет и телевизия

Радан Кънев през Фейсбук пита Мария Габриел за цените на интернет и телевизия

Кандидатът за евродепутат на "Демократична България" Радан Кънев попита със свой пост във Фейсбук първата в листата на ГЕРБ Мария Габриел дали ще допусне монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани.

Ето и пълното съдържание на изложението и питането му:

"Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани?

Уважаема г-жо Габриел,

Обръщам се към Вас като към член на ЕК, кандидат за член на ЕП и български политик.

В качеството си на Комисар с ресор Цифрова икономика и цифрово общество, несъмнено знаете, че благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото, българските граждани се радваме на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена. А това дава възможност на предприемчивите българи да развиват своя бизнес и просперитет.

Тези достижения на обществото ни са поставени пред много сериозен риск:

С Решение № 109 от 14.03.2019 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) “отменя всички специфични задължения, наложени на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД с Решение № 372/13.08.2015 г. на КРС”.

Става дума за задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени, поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия.

Решение №109/2019г. на КРС се основава на пространен, но изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, “анализ на пазара” (https://crc.bg/files/Analysis-M3a_BG-PUBLIC.pdf), който стига до извода, че монопол или господстващо положение при достъпа до тръбна (канална мрежа) няма.

В действителност, 90% от законно поставените кабели за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД. Още по-съществено е, че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. “последен километър” и “последни 100 м.” от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси. Твърдението за липса на господстващо положение е голословно и дори цинично.

Последиците от влизане в сила на Решение №109 ще бъдат:

- Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси;

- Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми;

- Рязко поскъпване на услугата достъп до интернет и телевизия за всички български семейства и предприятия.
Правото на ЕС обаче защитава конкуренцията и интересите на малкия бизнес и потребителите. Това опасно решение на КРС не може да влезе в сила, ако не бъде съгласувано от ЕК, и то точно от управлявания от Вас ресор на комисията. От Вашия глас в ЕК зависят съдбата на хиляди фирми и бюджетите на милиони семейства.

Призовавам Ви, като действащ еврокомисар и кандидат за член на ЕП, да поемете ясен, категоричен и безусловен ангажимент пред българските граждани, че ще се противопоставите на съгласуването на Решение №109/14.03.2019г. от Европейската комисия.

Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец, вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация!

С уважение и надежда да не предадете българските граждани,

Радан Кънев

кандидат за член на ЕП от обединение “Демократична България”"

Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно...

Публикувахте от Радан Кънев в Сряда, 10 април 2019 г.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.