При около една трета от хранителните стоки в ЕС може да се говори за двоен стандарт.
Това сочат данните на еврокомисията, представени днес след общоевропейската проверка на състава на хранителните стоки.
Установено е, че някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.
Анализирани са 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 страни членки на ЕС, сред които и България. Извадката не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.
Според проучването в повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23 на сто от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.
При 9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, те са имали различен състав. Имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.
Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав. Те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.
При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. (Страните от Източна Европа обаче твърдяха, че са най-ощетени.) Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.
„Макар случаите да са само една трета, това никак не е малко“, коментираха от Еврокомисията.
Оттам припомнят, че председателят й Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г.
Всички страни от ЕС са били поканени да посочат какви продукти да бъдат включени в тестването. Това са направили само 8 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия.