Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер.
Вечерта на 24 декември е начало на тържеството, прославящо рождението на Божия син Исус Христос.
В различните краища на България тихата и свята нощ е наричана различно: "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Малък Божич".
Вечерята е празничен и духовен ритуал, символизиращ единството и сплотеността на фамилията.
От православна гледна точка ястията на семейната трапеза трябва да са постни, тъй като това е последният ден от Рождественския пост. Гозбите са нечетен брой - 7, 9 или 11. Обичайно това са: фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, компот, туршии, лук, чесън, мед, орехи. На трапезата присъства и виното.
В центъра на масата е питата, която се разчупва от най-възрастния член на дома. Първото парче се нарича на Богородица, следващото е за къщата, а останалите са за членовете на семейството. Вярва се, че на когото се падне замесената в питката паричка, той ще има голям късмет през годината и ще бъде много здрав.