НачалоАктуалноПрезидентът Радев пред ООН: Застрашаването на международния мир и сигурност подкопава развитието и правовия ред в глобален план

Президентът Радев пред ООН: Застрашаването на международния мир и сигурност подкопава развитието и правовия ред в глобален план

  • 08:56
  • 0
  • 39

Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи усилия от международната общност.

Това заявява президентът Румен Радев от трибуната на Общото събрание на ООН. Държавният глава подчертава, че България се насочва към 79-ата сесия на Общото събрание с решение за особено многостранната дипломация и за търсене на работещи решения за основата на Устава на Обединените нации. „Това е пътят, който следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения“, каза Радев и изрази надежда, че проведе Среща на върха за бъдещето и приетият Пакт за бъдещето под егидата на ООН, ще бъдат стъпка към жизненоважна трансформация, която народите очакват.

Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха, заяви президентът и подчертава, че явното застрашаване на международния мир и сигурността подкрепя постигането на устойчивото развитие и правилата в глобален план. „Възстановяването и възстановяването на света следва да не е само крайната цел на международната общност, но и представлява необходима предпоставка за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН“, каза Румен Радев. Държавният глава напомни, че през 2015 г. всички държави на ООН приемат единодушно 17-е цели на устойчивото развитие, споделяйки общата визия за мира и просперитета на цялата планета. „Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане“, посочи президентът.

Той подчертава, че преди две години и половина Руската федерация предприема пълномащабна инвазия в Украйна и от самото начало България остро заклейми тази война, която води до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. „Всеки ден от тази война рискът нараства от ескалацията на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи в редица държави“, подчерта Радев. Според него международната общност трябва да търси пътища към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено.

Държавният глава открива значително нарастване на нестабилността в региона на Близкия изток след нападението на „Хамас“ срещу Израел и последвалите военни действия, довели до съществено влошаване на сигурността в региона, което има и глобални измерения. Президентът посочи, че не може да се забравят последиците от този военен конфликт – десетки хиляди загинали и ранени граждански граждани в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хората.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на всички огъня осигуряване на свободен достъп до хуманитарните конвои, както и освобождаването на заложници от „Хамас“, подчерта президентът. Държавният глава определи развитието на ситуацията в Ливан като „качествено ново и опасно измерване на конфликта, което увеличава риска от неговото регионално разширяване“. Затова Румен Радев призова за въздържане от употребата на силата и за проява на разума, така че на спиралата на насилието и човешко страдание да бъде сложен край. Единственият начин за постигане на устойчив мир в региона с изключителна „крехка“ сигурност е чрез решението за двете държави, посочи още президентът.

Като цяло с критична значимост за международната общност в момент на продължаваща дестабилизация в много региони, Румен Радев определи развитието на света без ядрена плаха. Във връзка с това президентът открои необходимостта от пълното прилагане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия като основа за процеса на ядрено разоръжаване и използване на ядрената енергия за мирни цели.

Превръщането на регионалната стабилност става приоритетно жизненоважно в днешните условия, посочи Радев и подчертава действията на България за нейното съхранение и укрепване в Югоизточна Европа. България провежда диалог със страните от региона, ръководен от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът са от ключово значение за устойчивостта по-широк международен план. България е силен поддръжник на европейския път в страните от Западните Балкани, посочи още Румен Радев и открои приоритетите на страната ни изграждането на добросъседски отношения в региона, подобряването на общността, защитата на човешките права и противодействието на дискриминацията на етническата основа. Като сериозни предизвикателства в тези отношения президентът създава новите случаи на говор и насаждане на омраза. „Противодействието и ограничаването на агресивната националистическа реторика в региона и фокусирането върху позитивен дневен ред за укрепване на мултиетническите общества и правата на съставляващите ги общности ще предотврати пробуждането и спомените за мрачната история на региона“, подчертава още Румен Радев.

Президентът посочи и принесе на България за изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН, не само чрез изпълнение на Националната програма за развитие на България 2030, а и с общите проекти, които страната ни изпълнява със своите съседи и по света в областта на здравеопазването, образованието , обществената инфраструктура и други.

Като член на Съвета за правата на човека в ООН България никога не е извръщала поглед от тревожната динамика в процесите на управление, състоянието на демокрацията и човешките права в различни региони на света, подчертава още президентът. Румен Радев заявява, че това е ангажимент на страната ни както във вътрешния план, така и като председател на Групата на приятелите на децата, изпълняващо Целите за устойчиво развитие, като заместник-председател на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, член на Изпълнителния съвет на ООН -Жени и чрез подкрепа за инициативи, които овластяват Общото събрание и целят отчетност. „България се застъпва за подход към устойчивото развитие, основано на правата на човека, и очаква активно участие на всички страни в предстоящата Световна социална среща на върха“, заявява държавният глава.

Наред с фокуса на международната общност за постигането на мира между народите, не по-малко важно е да бъде постигнато и помирение на човечеството с природата. Климатичните промени мултиплицират заплахите преди изпълнението на Целите за устойчиво развитие и измененията изискват спешни действия, базирани на „Глобалния анализ“, както и по-амбициозни климатични цели, включително финансово подкрепени, които се очаква да бъдат постигнати на 29-ата конференция на ООН по на климата, каза още президентът.

В светлината на нарастващите се предизвикателства пред международното право и базирани на реда на правилата, основаващ се на Устава на ООН, България остава посветена на засилването на ефективността и отчетността на Съвета за сигурност на ООН, подчертават държавните глава. Той добавя, че страната ни подкрепя усилията за увеличаване на прозрачността и отчетността в работата на Съвета и е съавтор на ключовата резолюция на Общото събрание по отношение на налагането на вето. Румен Радев изрази и позицията на страната ни за предоставяне на групата на страната от Източна Европа на допълнително място на непостоянен член в реформирания Съвет за сигурност на ООН, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Facebook коментари
Коментари (0)
Изпрати
Вашият коментар беше публикуван успешно.
Вход
Или

Please check your email to activate the account.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.