НачалоОбществоБорисов разкри дали ще спрем износа на оръжия за Турция

Борисов разкри дали ще спрем износа на оръжия за Турция

  • 15:54
  • 0
  • 776

Те, оръжията, се изнасят на места, на  които имат конфликти, за държави, които се въоръжават. Ние оръжия нито за Франция, нито за Германия и Щатите ще изнесем. Искате да убием нашата военна промишленост ли? С този коментар премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос дали България би се включила във военно ембарго на Турция заради инвазията в Сирия.

Министър-председателят не скри раздразнението си от въпроса на журналиста по време на краткия си брифинг пред медии в Брюксел.

"Ми като спрем за Турция, ще спрем и за другите страни. Коя война ви харесва, за да не изнасяме?  Просто с този въпрос искате да си убиете военната промишленост. И като излязат работниците на протест, ще ви питам защо", обърна се към въпросния журналист Борисов.

Той попита реторично дали други държави са спрели износа си на оръжие за южната ни съседка. И отново напомни - България не одобрява войната в Сирия и не е давала подкрепата си за турската операция.

"Винаги съм казвал Ефенди, благодаря (б.р. за бежанците), но не подкрепяме войната", обяви Борисов.

Междувременно Борисов бе лаконичен в коментара си за сключената сделка с Великобритания.

"Трябва да мине през британския парламент, няма смисъл да коментираме какво и как сме разбрали", посочи той, обяснявайки, че и друг път Брюксел е бил обнадежден за сделка при Брекзит.

Премиерът открито показа несъгласието си с нагласата на Брюксел да не стартира преговори за членство със Скопие и Тирана. По думите му България не приема опцията Северна Македония и Албания да бъдат разделени.

"Ние имаме ясно становище. Много важно за Балканите и съседските ни отношение е на Северна Македония и Албания да им бъде стартирана процедура за влизане. Това ще бъде историческа грешка да не ги допускаме до етапа за преговори", категоричен е той.

"Това ще бъде тежък удар, ако им кажем "Сега не става". Следващите 15 години едва ли би имало нов опит", добави още Борисов.

По думите му в противен случай, "все някой ще се заинтересува" от тези две държави. И не било сега времето европейските държави да показват характер точно срещу Северна Македония и Албания.

"Много от големите европейски държави си имат вътрешно-партийни проблеми или им боксува икономиката и най-лесно е да си намериш външен дразнител", коментира още премиерът.

Бойко Борисов коментира и друга актуална тема - отлагането на завода на "Фоклсваген" в Турция. Той даде да се разбере, че не иска спекулации с участието на страната ни в надпреварата. От изказването му се разбра, че има подразнени от предполагаем европейски натиск върху компанията.

"Фолксваген" е частна компания, която сама си взима своите решения. Едва ли не, защото ние ги топим, "Фолксваген", ще изберат други. Ние нищо не сме казали против тях. Всичко сме им дали. Ако искат - сме добре дошли. Нека да няма общоевропейски натиск срещу тях!", призова Борисов.

Във връзка с разразилия се скандал у нас с разследването в Българския футболен съюз, Борисов кратко отново потвърди, че правителството е снело доверието си.

"Колкото пъти говорихме за детско-юношески спорт, колко пъти говорихме за това, което бихме могли да ги подпомогнем, а че президентът ги защитава Борислав Михайлов. И аз мога да кажа какъвто президентът на съюза, такъв и президентът на държавата. Аз мисля, че това, че не искам да се ангажирам с този президент, ако искат да му взимат оставката, ако искат, да не му я взимат - ние няма да работим с него. Това съм казал. Ако искат, да си го държат още 100 години", категоричен бе Борисов.

Той призова българските журналисти да разпитат английските си колеги защо се съпят обиди срещу нас на Острова.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.