НачалоАктуалноЙорданка Фандъкова: Можем да ускорим промяната с професионализъм и конкретни решения

Йорданка Фандъкова: Можем да ускорим промяната с професионализъм и конкретни решения

  • 11:22
  • 0
  • 1049

"Най-важното е какво очаква и от какво има нужда София в този момент- да ускорим промяната с опит и професионилъзм и конкретни решения. Това съм аз, това предлагам - да завършим стратегическите проекти, на второ място важните задачи- които се нуждаят от много последователност и много поректи- кварталите, въздуха, чистотата на въздуха, реформа в администрацията, да улесним хората и бизнеса."

Това заяви в предизборния дебат с Мая Манолова по Канал 3 кандидатът за кмет на ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова.

От своя страна Манолова заяви, че иска да подаде ръка на опонента си и поиска от Фандъкова да изпълни 4 приоритета, ако стане отново кмет на столицата - да отвори врати за гражданите, да се покаже публичност на заседанията на общинският съвет, публичност на търговете, четиригодишна програма за изграждане на тротоари, детска градина за всяко дете.

"Качеството на въздуха е най-важният проблем за София, който и най-трудно се решава, защото няма една мярка, която да го реши, работим от 2011 г.", посочи Фандъкова.

"Четири важни неща - информация, намалявена на трафика, подмяна на печките на дърва и въглища, разщширяване на зелената система. По отношеине на градския съвет сме напреднали много, получихме потвържедние от Европейската сметна палата. В реално време хората могат да следят качеството на въздуха", обясни Фандъкова.

Изключително тежко състояние, държавата ни я прехвърли с половин милиард задължения, трябва  да се намалят разходите за гориво, моного убийствен догововр с "Булгаргаз", водила съм разговори за намаляване на цена, вече от няколко седмици "Топлофикация" има право да закупува природен газ при по-добри условия. Тя се нуждае от сериозни инвестиции.

По отношение на темата за градската среда Фандъкова посочи, че най-важната задача е да промени Общия устройствен план: "Да оправим квараталите, да определи местата на високите сгради, направихме промени в закона през 2018 г., продължаваме да работим, направихме и разработихме споделена визия с гражданите, която ще бъде в основата на общия устройствен план, който трябва да бъде приет до края на годината от общинския съвет", каза Фандъкова.

"Единственията законен начин да се изхарчи и един лев е Законът за обществените поръчки, в Столичния съвет има съвет, който следи за поръчките, има представители на всички партии. На второ ниво в комисиите се канят общински съветници с цел прозрачност. В момента могат да се видят всички договори и протоколи за поръчките, предстои въвждането на електронни обществени поръчки и столичната община е напълно готова да ги промени", обясни столичният кмет.

"Не казвам, че обществените поръчки се правят от Фандъкова, а от този, който реално управлява София", каза от своя страна Манолова.

Що се отнася до екипа, с който Йорданка Фандъкова ще работи, тя посочи, че хората са ясни, имат свои имена, предложила е промяна, защото София има нужда от промяна, затова и наред с предложенията за общински съветници от ГЕРБ е заложила на хора, утвърдени в своите професии. Тя посочи, че предвижда промени в структурата и на нейния екип.

"За съжаление отново чух много внушения, автобусът, който показа г-жа Манолова, е тестов автобус, не зная кой ще спечели поръчката, разбирам, че това е начин да води своята кампания г-жа Манолова", каза Фандъкова.

"Важно е да кажа, че с пълен политически консенсус сме, търсим международен инвеститор, който да инвестира в "Топлофикация"", заяви Фандъкова и обясни, че качеството на транспорта е видимо в града, а кметът не избира, кой да спечели обществена поръчка.

Манолова пък обясни, че един от големите проблеми в столицата е начинът, по който се пилеят парите в София и предварително се знаело, кой ще спечели обществената поръчка, защото имало по един участник.

Фандъкова попита опонента си, след като зад нейната кандидатура стоят различни партии, кое от програмата на БСП няма да изпълни: "Нямам ангажимент да изпълня програмата на нито една партия, а програмата, която написахме с гражданите. Ще изпълня предложението всяко дете да има детска градина, те предлагат мярка, която е по-скоро дясна, да се направи партньорство с частните датски градини", каза Манолова.

"Вие сте опитен политик, отлично знаете как се подреждат партийните листи, първо се правят номинациите, ръководството ги утвърждава, но този път имах възможността сама да предложа и външните кандидати и да бъде утвърдена листата така, както аз я предлагам", отговори Фандъкова на въпроса на опонента си в студиото как работи с предварително зададена листа.

"За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини и 17 800 нови места за децата", разкри Фандъкова. В отговор на въпрос от Мая Манолова във връзка с нейната оставка като заместник-кмет на общината преди време, Фандъкова заяви: "За съжаление отново вашите съветници не са ви предали правилно. Аз подадох тогава оставката си, защото първата електронна система, която по моя инициатива беше въведена в общината, блокира и създаде неудобство за четири часа. Поех отговорността, защото за родителите това беше голямо неудобство. Преди това родителите, бабите, вуйчовците седяха денонощно пред детските градини. Никой не знаеше тогава колко е недостигът. Когато заработи системата, стана ясно. За съжаление отново чух много внушения неверни твърдения", каза Фандъкова.

 

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.