НачалоАктуално, Кметски избориЦИК глоби Веселин Марешки с 2000 лв.

ЦИК глоби Веселин Марешки с 2000 лв.

Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи административно наказание на Веселин Найденов Марешки, в качеството му на представляващ коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", за нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия, като разгледа административнонаказателната преписка, образувана въз основа на Акт номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. за установяване на административно нарушение (АУАН), съставен от Стефка Савова Стоева - председател на Централната избирателна комисия, против Веселин Найденов Марешки, ЕГН . . . с постоянен адрес . . . в качеството му на представляващ коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", на основание чл. 496, ал. 3, предл. второ от Изборния кодекс (ИК) установи, че:
Акт номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. е съставен в изпълнение на Решение номер 258-ЕП от 5 май 2019 г. на ЦИК против Веселин Найденов Марешки, ЕГН . . . с постоянен адрес . . . в качеството му на представляващ коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", за това, че е осъществен фактическият състав на нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК, доколкото чрез използването на националния знак на военните въздухоплавателни средства на Република България в агитационен материал, публикуван на интернет страницата на КП "ВОЛЯ - Българските родолюбци" (https://voliabg.com) ,">https://voliabg.com) , се накърняват добрите нрави, тъй като гласоподавателите се въвеждат в заблуждение относно евентуалното участие на военнослужещи в изборния процес, което е забранено с императивните разпоредби на чл. 182, ал. 1 и 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, за което нарушение е предвидено административно наказание съгласно чл. 480, ал. 2 ИК.

В агитационни материали, социалната мрежа Фейсбук (https://www.facebook.com/volia.BG), както и на интернет страницата на коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци" (https://voliabg.com) неправомерно и в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на разпоредби на Наредба номер 20 от 14.06.2010 г. за регистрация на военните въздухоплавателни средства в Република България и на Изборния кодекс е използван символ, представляващ кръг, състоящ се от три концентрични кръга, и външен кант със следните цветове: вътрешен - бял цвят; среден - зелен цвят; външен - червен цвят, и с външен кант - бял цвят.

По аргумент от разпоредбите на чл. 323 и чл. 324 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България военните въздухоплавателни средства, вписани по реда на чл. 5, ал. 1 от Наредба номер 20 от 14.06.2010 г. в регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, са държавна собственост, а съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба номер 20 от 14.06.2010 г. за регистрация на военните въздухоплавателни средства в Република България на военното въздухоплавателно средство се поставя национален знак, който заедно с регистрационния знак осигурява неговата уникална идентичност.
Установено е, че е осъществен фактическият състав на нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК, тъй като в агитационен материал, публикуван на интернет страницата на КП "ВОЛЯ - Българските родолюбци" (https://voliabg.com) ,">https://voliabg.com) , е използван националният знак на военните въздухоплавателни средства на Република България, като по този начин е застрашена държавната собственост. Това е така, тъй като в посочения по-горе агитационен материал се съдържа предупреждението, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление", има данни за номера на коалицията в бюлетината за предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., налице е и призив за подкрепа на коалицията "Гласувай с номер 23", както и са посочени имената на всички кандидати от кандидатската листа на КП "ВОЛЯ - Българските родолюбци".

Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК се забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Централната избирателна комисия приема, че е налице виновно нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 ИК от страна на Веселин Найденов Марешки в качеството му на представляващ от коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", за което е предвидено административно наказание по чл. 480, ал. 2 ИК.
АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. е съставен на основание чл. 40, ал. 2, предл. първо от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) - в отсъствие на нарушителя, като на основание чл. 44, ал. 1 ЗАНН му е дадена възможност да направи писмени възражения по него в тридневен срок от подписването му. В законоустановения срок в ЦИК е постъпило писмено възражение срещу АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г., в което се оспорват направените в акта констатации. Възражението е неоснователно, тъй като изложените доводи от нарушителя не опровергават извършването на нарушението.

Установеното в АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. нарушение се потвърждава и от приложените по административнонаказателна преписка доказателства: Решение номер 258-ЕП от 5 май 2019 г. на ЦИК, АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г., препис-извлечение от протокол номер 34 от 05.05.2019 г. на ЦИК, сигнал от Илия Налбантов - началник на кабинета на министъра на отбраната на Република България, с вх. номер ЕП-04-18/04.05.2019 г. В съставения АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. съществува яснота относно характеристиките на деянието и обстоятелствата, при които е извършено, начина на извършване.
За установеното в АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. нарушение приложение намира административнонаказателната разпоредба на чл. 480, ал. 2 ИК, съгласно която за нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК нарушителят се наказва с глоба от 2000 до 5000 лева.

След като ЦИК провери АУАН номер 6-ЕП от 7 май 2019 г. с оглед неговата законосъобразност и обоснованост, прецени събраните доказателства в съответствие с чл. 52, ал. 4 ЗАНН и чл. 53, ал. 1 и ал. 2 ЗАНН, и като взе под внимание тежестта на извършеното нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК от Веселин Найденов Марешки, ЕГН . . . с постоянен адрес . . . в качеството му на представляващ коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци" и всички свързани с него факти и обстоятелства, административнонаказващият орган намира, че не са налице предпоставките за приемане на случая за "маловажен".
Предвид гореизложеното и като взе предвид принципа за съразмерност на наложеното наказание с извършеното нарушение, Централната избирателна комисия намира, че следва да наложи на нарушителя минималната предвидена в ИК санкция в размер на 2000 (две хиляди) лева
Поради това и на основание чл. 496, ал. 3, предл. второ във връзка с чл. 498 ИК във връзка с чл. 53, ал. 1 във връзка с чл. 27, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 59, ал. 1 и ал. 2 ЗАНН Централната избирателна комисия

*Р Е Ш И:

НАЛАГА на Веселин Найденов Марешки, ЕГН . . . с постоянен адрес . . . в качеството му на представляващ коалиция "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева на основание чл. 480, ал. 2 ИК за нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК.
Решението подлежи на обжалване пред Софийски районен съд чрез Централната избирателна комисия в седемдневен срок от връчването му на нарушителя по реда на ЗАНН.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.