НачалоРегионални новиниВ Дългопол кметството се предава по наследство

В Дългопол кметството се предава по наследство

Преди 50 години с указ на председателя на президиума на НС Георги Трайков, Дългопол е обявен за град. Настоящият кмет Георги Киров е вторият роден гражданин на новия общински център и само след дни самият той ще навърши половин век. Интересното е, че когато Дългопол е в битката да стане град, местният управник, който кара два мандата – 1966-1974, е неговият баща Киро Георгиев, пише в. Труд.

В навечерието на юбилея той разказва следното: “Променяхме епохата, градихме много, направихме всичко възможно, да изберат Дългопол за град”. На 27 август 1969 г. чудото се сбъдна. В 8 часа вечерта в централната емисия “По света и у нас” говорителят Никола Филипов съобщи тържествено от малкия екран, че с Указ №828/27.08.1969 г. на Президиума на Народното събрание за градове се обявяват Антоново (Търговишко), Девня и Дългопол. От надпреварата бе отпаднал Вълчи дол”.

Когато синът на Киро Георгиев се появява на бял свят, местните казали: “Роди ни се кметче!”.

Георги Киров е военен пилот. В продължение на 10 години е управлявал МиГ 21 в базите в Обзор и Добрич. На балотажа в последните местни избори през 2015 г. той направо отвя тогавашната кметица на Дългопол – Маринка Иванова, която доби славата на най-имотната градоначалничка в България. Военният авиатор от запаса беше издигнат от “Глас народен” на Светльо Витков, но вече е председател на Общинската организация на ГЕРБ. А един стар самолет МиГ има подарък в центъра на Дългопол от бившия военен министър Николай Ненчев.

В края на мандата си кметът отчита, че е стопил всички стари дългове от 2,7 млн. лева в местната хазна и няма просрочени задължения. Привлечени са близо 6 млн. лева европейски средства, предимно за инфраструктура, ремонт на водопроводи, училища, саниране. Реконструирани са 40 км. пътна мрежа в региона, половината от които са вече асфалтирани. 1,5 млн. лева са средствата по социални програми – ремонтирана е кухня за 150 души, направен е рехабилитационен център с открити 6 работни места. Осигурена е работа на 140 души, които иначе нямат никакъв шанс на пазара на труда, като 40 от тях са по програмата за хора с увреждания.

Най-голям проблем в общината е ниското заплащане – в абсолютна стойност то е наполовина спрямо страни като Хърватия, Словения, Португалия. Младите хора бягат в Англия и Франция.

“С грижата на правителството за образованието и вдигане на заплатите, се наблюдава вече обратната тенденция – полицаи и общинари стават учители, докато преди 3-4 години даскалите бягаха от училище”, казва Георги Киров. В община Дългопол има 4 детски градини с 3 изнесени групи в Аспарухово, Лопушна и Поляците. В тях се обучават общо 347 деца, в 15 групи. За трета година родителите не заплащат такси в детските градини, защото са освободени от такива с решение на общински съвет. Извозват се 78 деца от селата в които няма детски градини. Училищата в общината са 7, от които 2 средни – в Дългопол и с. Медовец, 1 обединено – Цонево, 3 основни – в селата Партизани, Лопушна и Поляците и 1 начално в Дългопол. В тях през новата учебна година се обучават общо 1301 ученици, като на 16 септември бяха посрещнати 120 първолаци.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.