НачалоАктуално, Регионални новиниЙорданка Фандъкова: Започва състезанието!

Йорданка Фандъкова: Започва състезанието!

"Всички казват, че изборите за кмет на София са различни, защото са голяма битка за власт. Не, това не е залогът. Зная, че много политически инженери се опитват да променят играта. Заставам пред всички със скучната ми биография, както някой написа. Да, днес е скучно да си последователен, но съм такава", заяви кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, която даде старт на предизборната си кампания в столицата.

Припомняме ви, че Фандъкова е подкрепена за нов кметски мандат на София от местната коалиция ГЕРБ (СДС).

"За мен днес започва открито и честно състезание за София", обясни тя.

"Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща - как София ще се промени и с каква цел София ще се развива. Сега София има уникална възможност да направи крачка в своето развитие. Пред града ни стои възможност да привлечем голям инвеститор, а това означава добри доходи и висок стандарт на живот", обясни Фандъкова.

"Започнахме работа в един спрял град. Градът ни беше обиколен от бали с боклук, червени икаруси се движиха из него", напомни тя.  "Радвам се, че днес никой не помни София такава, защото днес София е различна. Припомняме това, защото в управлението на един град зависи от къде си тръгнал", каза кандидатът за кмет.

"Приоритет за мен вече ще са кварталите. Защо едва сега? Защото трябваше да изградим големите улици и булеварди", обясни тя и изреди другите точки от плана си за развитие на града, сред които Борисовата градина, Витоша, събития за спортни мероприятия, нов стадион, нови места за култура и изкуство.

"Инвестициите в образованието са стабилен приоритет, а грижата за децата са ключът към бъдещето. Освен изграждането на градини ще стартира и програма за строителство на ясли", информира Йорданка Фандъкова.

"Хората правят София, а София трябва да продължи да се развива. Това става с конкретни проекти, с реален график и с работа", завърши тя.

Специални поздравителни адреси за старта на кампанията на Фандъкова изпратиха Жозеф Дол и Антонио Лопес.

Фандъкова представи целият екип, с който ще участва на изборите на 27 октомври - кандидати за общински съветници и за общински кметове.

 

Публикуваме цялата реч на кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова:
"Всички казват, че тези избори за кмет на София ще са различни, защото са голямата битка за власт.

Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да съм и никога не съм била част от това.
Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „скучната“ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си последователен, но съм такава. Не пренаписвам големи периоди от живота си, не ги подменям, не ги крия, както е модерно. Не давам неизпълними обещания.
За мен днес започва открито и честно състезание на идеи, решения и проекти за София.
Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща.
Първото, как София ще продължи да се променя – дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на здравата основа на направеното, за да увеличим скоростта на промяна и градеж.
Второто, с каква цел София ще се развива – знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие. Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот.
Преди няколко месеца „Файненшъл таймс“ и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза.
София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до „Обеля“. Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха.
Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото днес София е различна.
Припомням го, защото в управлението на един град това къде си, зависи от това откъде си тръгнал. Няма да изброявам какво направихме. Днес е важно какво предлагам да направим – това са конкретни проекти, със срокове и свършена работа, и най-вече, с ясни цели.

Първата голяма цел е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градска среда.
Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега – защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди.
Следваща задача – система на довеждащ транспорт – изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега – защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт.
Предлагам цялостна програма за изграждане на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, защото подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задачи.
Трябва да намалим транзитния трафик през града – а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път – готови сме с плановете.
Метрото – много се гордея с този проект, въпреки всички, които се опитват да го омаловажат или искат неговото спиране. Не само, че не го спираме, а сме готови с разширенията към „Слатина“, „Левски“, „Люлин“ и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към „Илиянци“ и Студентски град.

Втората голяма цел – по-здравословна среда, което означава чист въздух и повече зеленина.
Спечелихме огромен проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от семействата в София.
Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци.
Спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол.
Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг – линеен парк с велоалеи по старата жп линия.
Има две конкретни теми, по които сме длъжници - Витоша и Борисова градина. Предлагам конкретни решения за по-добър достъп до планината и възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт - със или без съдействието на собствениците. Вече ясно им го казах. Къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк „Възраждане - първият от десетилетия нов парк.
Един от моите лични приоритети е създаването на повече условия за спорт. Готови сме с проекти за 5 нови спортни зали в кварталите и 6 ученически спортни зали, които ще са отворени извън учебно време. Разбира се, София се нуждае от нов национален стадион и ще предложим терен, който да е максимално удобен. Подготвяме проект с нови възможности за спорт на Панчаревското езеро, а от догодина София ще има и първият общински аквапарк.

Третата голяма цел – просперираща София, с по-големи възможности за професионално развитие, добри доходи и успешен бизнес.
Днес всички говорят за северните територии. Факт е, те вече се виждат. С инфраструктурата, която изграждаме – Северна скоростна тангента и Западната дъга - те станаха новата посока за развитие на София.
Можем да привлечем стратегически инвеститори, да създадем още 4 технологични индустриални зони.
Вярвам, че бъдещето на София е във високите технологии. Затова предлагаме и училищен кампус, в който престижни международни училища и университети да отворят филиали.
Големият капитал на София са образованите и младите хора. Знам го с ума и със сърцето си. Затова и повече от 10 години инвестициите в образованието са стабилен приоритет. Грижата за децата е ключът към душата на нашата общност. За да дадем на семействата повече сигурност и възможност за развитие – заедно с изграждането на нови училища и детски градини, започваме и програма за нови ясли. Продължаваме подкрепата за децата със специални образователни потребности.
Създаваме и първата общинска детска поликлиника.

Четвъртата голяма цел – да подпомагаме творците, да създаваме нови места за култура и изкуство, да разкриваме историята на града.
Знам, че величието на София е в свободния творчески дух и заряд. Догодина ще започнем изграждането на първия Център за Съвременно изкуство – той ще е истински дом на съвременните творци.
Трябва да изградим две нови концертни зали, това е ясен ангажимент.
Категорично продължаваме с разкриването на археологическото наследство - проектите за „Св. Неделя“ и църквата „Св. Спас“ са големи задачи, с които трябва да се справим по най-добрия начин, защото представят сърцето на града ни.
Реставрирането на сградите-паметници на културата е задача, за която работим - и с промени в Закона за културното наследство, и със специална програма на общината. Спасихме къщата на Яворов за града.

Петата голяма цел – повече ред, контрол и ясни правила.
Да, на първо място електронни услуги и използване на новите технологии. Нужна е реформа в административните услуги – бързина и удобство за гражданите и бизнеса.
Опитът ни показа, че трябва ефективен и строг контрол при строителството.
От една страна, при строителство на публични обекти – за това настоявам строители, проектанти и надзор да носят и професионална отговорност при некачествена работа. И щом искат да работят с публични средства, да залагат и името си, и възможността изобщо да работят.
Предлагам София да има ясни стандарти за всички елементи, които се поставят в града.
По отношение на строителството в града – подготвяме серия от законодателни промени за ограничаване на застрояването в жилищните квартали и за защита на зелените площи.

Цели се постигат само с ясна посока, с решителност, постоянство и съмишленици. Благодарна съм на всички софиянци, с които сме съмишленици в голямата цел – развитието на София като модерен, подреден, европейски град.
Благодарна съм за подкрепата, за открития диалог, за гражданското участие и за критичните мнения.
За реализирането на новите проекти и големите цели е нужен екип.
Благодарна съм на подкрепата на Европейската комисията за проектите на София и на професионалния диалог, който имаме. За развитието на София подкрепата на правителството и на министър-председателя е изключително важна – защото мащабът на работа е огромен и без подкрепата на държавата много от големите проекти са невъзможни. Казвам го като кмет, който е виждал и двете.
В управлението на града единствения начин да се носи ясна отговорност е, когато казваш кой конкретно стои зад теб, на кого разчиташ.
Днес е модерно политиците да се крият зад думата „гражданите“. Но гражданите не са някаква обща маса. Гражданите имат своите лица, имена, професии, успехи, критики и идеи.
Представям екипа от общински съветници от ГЕРБ, СДС и хората от гражданската квота, кметове на райони и кметства. Кметовете на райони в следващите години ще имат голяма роля за успешната работа в кварталите. Защото те са хората на място, които да дадат точно приоритетите и да следят работата.
Продължавам да разчитам на част от хората, с които съм работила досега и които добре познавате.
Новите приоритети, които предлагам, се нуждаят и от нова енергия, и от нови компетентности. Поканих ярки представители на гражданите – хора, градили своя авторитет с години, както и млади, активни личности. Хора, които могат да представляват в общинския съвет цели сектори. Хора, чиято дума се чува и тежи. Благодаря им, че приеха моята покана с желание да работят за София.
Хората правят София. А София трябва да продължи да се развива.
Това става не с приказки, а с конкретни проекти, с реален график, с работа ЗА СОФИЯ!"

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.