НачалоРегионални новиниОбщински съвет Варна отчете дейността си за последните 4 години

Общински съвет Варна отчете дейността си за последните 4 години

За мандат 2015-2019 Общински съвет-Варна е приел над 1800 решения и е провел 44 заседания. Справката обобщава периода от 9 ноември 2015 г. до 26 септември 2019 г.

Комисиите към Общинския съвет – 14 постоянни и 4 временни, са заседавали 354 пъти. Най-много заседания е имала ПК „Собственост и стопанство“ (49), следвана от ПК „Култура и духовно развитие“ (34), ПК „Наука и образование“ (30) и ПК „Финанси и бюджет“ (29), съобщиха от пресцентъра на варненските общински съветници.

Първият бюджет, който Общинският съвет гласува през мандата си, бе в размер на 243,7 млн. лева през 2016 г. Четири години по-късно Варна вече разполага с двойно повече средства от близо половин милиард лева, без да има увеличение на местните данъци и такси.

В периода 2015-2019 г. с подкрепата на Общинския съвет беше изпълнена изключително амбициозна строителна програма. Реализиран бе най-мащабният инфраструктурен проект за последните 30-40 години – изграждането на новия бул. Васил „Левски“. Построен бе пробивът на бул.”Сливница” към ул.”Атанас Москов”, а ключови булеварди , сред които „Приморски“, „Съборни“, „Осми приморски полк“ в посока „Виница“, придобиха напълно нова визия.

Изцяло се промени обликът на кв. „Аспарухово“, а неотдавна там стартира и друг голям проект, който ще допринесе за развитието на квартала - изграждането на супермодерното рибарско пристанище „Карантината“. Сериозно благоустрояване бе извършено и в останалите райони на Варна.

През този период заработи синята зона. Сложен бе също край на 30-годишната сага с т.н. Дупка, след като общината отново си върна имота в центъра на града. Приключи и дългогодишната битка на феновете на футболния клуб „Спартак 1918“ за базата на клуба.

С европейско и общинско финансиране бяха извършени големи училищни ремонти и хиляди ученици тази година влязоха в изцяло обновени училища. Площадките за спорт и игра в голяма част от учебните и детските заведения бяха основно ремонтирани. Изградени бяха нови детски градини и бе даден ход на процедурите за строителство на нова сграда на Математическата гимназия „Д-р П. Берон“.

Решено беше също Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ да управлява Очна болница. Така Варна стана първата община в България, която предостави на висше медицинско училище управлението на общинска болница. През мандат 2015-2019 бяха отпуснати също общински средства за ремонтни дейности и апаратура във варненски лечебни заведения. В АГ болницата беше извършен мащабен ремонт на отделенията, какъвто не беше правен от повече от 20 години. МБАЛ „Св. Анна“ вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология. Онкоболницата се сдоби с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура.

По улиците на Варна тръгнаха 15 нови автобуса на градския транспорт и беше пусната автоматизираната билетна система. Местният парламент даде на Община Варна зелена светлина да кандидатства за 70 млн. лв. за покупката на нови електрически автобуси и тролейбуси, с които през следващите години автопаркът на общинското дружество „Градски транспорт“ ще бъде изцяло обновен.

През мандат 2015-2019 Общинският съвет продължи активно да подпомага и да подкрепя двойките с репродуктивни проблеми. За периода от 2015 до 2018 година около 50 бебета се появиха на бял свят със съдействието на общинската инвитро програма.

На последното заседание на съвета с пълно единодушие бе взето решение да се намалят цените на картите за градски транспорт. Така от 20 октомври варненци ще могат да пътуват на по-ниски цени, а преференции ще има за учащи, хората над 65 години, лица с увреждания и техните придружители.

Сериозен напредък беше постигнат по отношение на публичността и прозрачността в работата на Общинския съвет. Важна стъпка в тази посока бе новият сайт, в който бе публикуван и целият архив на ОбС – над 30 000 страници документи от първия демократично избран местен парламент до настоящия мандат. Така Общинският съвет стана първият в страната с толкова богат дигитален архив. Другата крачка, която беше направена за предоставяне на още по-качествени и иновативни публични услуги, бе внедряването на специален уеб модул, осигуряващ бърз и лесен достъп до действащите общински нормативни актове.

Благодарение на предприетите мерки за прозрачност в управлението Общинският съвет получи висока оценка в национално изследване на асоциация „Прозрачност без граници“. Само за две години местният парламент от последното 27-мо място през 2015 г. успя се изкачи до 9-та позиция през 2017 г.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.