НачалоБрекзитВеликобритания пред ключово решение за спирането на парламента

Великобритания пред ключово решение за спирането на парламента

  • 08:01
  • 0
  • 1120

Върховният съд на Великобритания ще се произнесе днес дали премиерът Борис Джонсън е действал незаконно при спирането на парламента. Решение, което може да има дълбоки последици за Brexit и конституционните основи на страната.

Ако присъдата е срещу Джонсън, тя може да накара парламента бързо да се събере и неизбежно ще предизвика въпроси относно неговата позиция. Това би бил последният удар върху плановете му за извеждане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и огромен натиск върху правителството му. Това ще повдигне също въпроси дали той може да издържи като премиер достатъчно дълго, за да се изправи пред общи избори, които според последните проучвания сочат, че може да спечели с голямо мнозинство.

Неуспехите му в парламента и съда досега само увеличаваха избирателите му сред гласуващите за излизане от ЕС. Но популярността му може да намалее, ако бъде обвинен, че е вкарал кралицата в играта си, давайки ѝ съвет неправомерно за одобрение на разпускането на парламента.

Каквото и да е решението, то може да предизвика яростна реакция, създавайки напрежение във вече разделената страна. Джонсън, който встъпи в длъжност на 24 юли, настоява, че спирането на парламента е рутинен ход за стартиране на нова законодателна програма, пояснява Нова телевизия.

Той също каза пред Sky News, че депутатите все още имат достатъчнo възможности за обсъждане на Brexit". Неговите противници твърдят, че той е направил това, за да заглуши противопоставянето на плановете му да изведе Великобритания от ЕС, със или без сделка с Брюксел. Джонсън беше наречен "баща на лъжата" и обвинен в унищожаване на парламентарната демокрация по време на тридневното изслушване миналата седмица, последвано от две противоречиви обжалвания срещу решенията на по-ниските съдилища относно хода му. Висшият граждански съд в Шотландия констатира, че суспендирането е незаконно, но Върховният съд в Англия заяви, че това не е въпрос за съда.

Сега Върховният съд трябва да реши дали той въобще има правомощието да се произнесе по такъв случай, преди да вземе решение за законността на хода. Дейвид Паник, представляващ кампании, обжалващи решението на Върховния съд, заяви, че съдиите имат право да решават относно правомощията на премиера да съветва държавния глава относно спирането на парламента."Тази петседмична почивка попречи на парламента да изпълнява своите контролни функции над изпълнителната власт за период с изключителна продължителност... без рационална причина", каза той.

Но главният адвокат Ричард Кийн, най-високият шотландски правен съветник на правителството, заяви: "Това е забранена територия. То е въпрос между изпълнителната власт и парламента." Всички 11 съдии трябва да изразят собственото си мнение и имат няколко възможности. Те биха могли да решат, че това не е въпрос на съдилищата или да решат, че е в техния обхват, но че Джонсън е действал законно.

Те биха могли да се произнесат, че той е действал незаконно, но че периодът на суспендиране сам по себе си не е необоснован, което означава, че Джонсън може да реши да го направи отново по законен начин. Ако установят, че той е действал незаконно и че е спрял парламента за необосновано дълго време, той ще бъде задължен да го свика отново.

Съдът може също да реши, че тъй като пророгацията не е била законна, тя никога не се е случила, което означава, че парламентът остава работещ,пояснява Нова тв. "Това ще бъде решение на основата на общ принцип, а общият принцип е, че правителството е отговорно пред парламента", заяви за АФП проф. Робърт Хейзъл от Университетския конституционен отдел на Лондонския колеж.

Но с още по-големи последици ще бъде решението на съда дали политически спорове като този попадат в обхвата му, добави той. Ако съдиите решат, че това е така, решението ще бъде „голяма стъпка“ във Великобритания, крачка назад от „политическата конституция“ към „по-строго регулирана правна конституция“. "Това ще бъде със сигурност най-големият конституционен случай на десетилетието, а вероятно и на века", каза Хейзъл.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.