НачалоОбществоНационалната сигурност – мисия възможна

Националната сигурност – мисия възможна

  • 15:02
  • 0
  • 835

Борислав Велков е Председател на Съвета на директорите на НДК и водещ експерт в управлението на спортна, културна и конгресна инфраструктура в България. Специализирал е стратегическо и оперативно управление на мултифункционални съоръжения и организация на големи събития в Лондон, Франкфурт и Ню Йорк, както и културен мениджмънт във Виенския държавен университет. Активно е участвал в организацията и провеждането на най-значимите събития в България, в това число първото Българско председателство през 2018 г. Председател е на “Асоциация за развитие на културна, спортна и развлекателна инфраструктура” и съучредител на “Евро-Атлантически център за сигурност”. Член е на обществения съвет към БНТ, както и член на УС на БФТенис.

Пред Novini.bg Борислав Велков говори за целита на новия Център за сигурност.

Г-н Велков, разкажете повече за новоучредения Евро-Атлантически център за сигурност и каква ще бъде неговата роля?

На 16 септ., точно в 16:16 ч., бяха положени основите на Центъра за Евро-Атлантическа сигурност, в който имах честта да бъда поканен за съучредител. Благодаря за поканата на Председателя и основоположник г-н Цветан Цветанов да се присъединя към дейността на центъра с познанията и опита си. Признавам си, че от един известен период се оглеждах за място и съмишленици, където от една страна да мога да продължа да развивам и
разширявам експертизата си и същевременно да бъде в полза на обществото и бизнеса, или поне тази част от него, с които споделяме общи ценности. Публично или между приятели, винаги съм отстоявал тезата, че в основата на всяко едно политическо решение, още повече тези, които се отнасят към здравето и сигурността на хората, към културните процеси, които са в основата на обществената стабилност, трябва преди всичко да стоят
решенията на професионалисти. За съжаление този баланс в България е трайно нарушен, а от това страда нашето настояще, ще страда и нашето бъдеще. Центърът за Евро-Атлантическа сигурност ще има една голяма роля и обществена мисия и тя е да обясни що е то национална сигурност в онзи широк смисъл, който далеч надхвърля границите на понятието по начина, по който го обясняват предимно политиците. За съжаление, именно това разбиране се наложи в съзнанието на хората през последните години. Всъщност, националната сигурност не е понятие извън нас, чуто от новините, а начин на мислене, който ни прави устойчиви като общество и трябва да ни съпътства през целия ни живот. За политиците, освен всичко е и професионална отговорност и превенция за всички вътрешни и външни заплахи, с които отделният индивид не би могъл да се справи сам. Динамиката на световните политически процеси трансформира глобалните заплахи в регионални или национални, което ни прави участници в нечии сценарии. Противодействието на подобни сценарии е изграждането на устойчиви ценности и културата, които не веднъж са били опора на развитите общества да преодолеят тежки кризи и предизвикателства.

Вие сте познат като експерт в областта на културата, спорта и управлението на най-големите ни съоръжения и събития в страната.
Каква беше вашата мотивация да се присъедините към инициативата?

Мисля, че със специфичната си експертиза и опита ми в областта на стратегическото развитие и управление на процеси, основополагащи за здравето и просперитета на хората, ще мога да допринеса за мисията на центъра. Фокусът ми към публичните мултифункционални инфраструктури за култура, спорт и свободно време и тяхното управление и позициониране в развитието на обществото биха могли да променят живота на хората и бизнеса, поставен пред нови потенциални възможности. Специален акцент в дейността ми ще е тяхната сигурност като един от водещите компоненти в съвременния свят. Страната ни вече изгражда практики в провеждането на значими политически, спортни и културни форуми. Междувременно сме заявили намерения за организацията и провеждането още повече такива събития в следващите десет години. Дали сме готови за подобни предизвикателства в контекста на разширеното виждане за понятието "сигурност" - е онова, което трябва да анализираме внимателно. Благодарение на центъра ще можем да общуваме с водещи експерти във всички тези области от Европа и Съединените щати - страни, които имат огромни традиции и експертен потенциал, изследователски и практически опит в областта. Днес, когато конвенционалното е вече дигитално, а границите на видимото и невидимото са размити, е много важно, чрез професионализма си да поставим и покажем на обществото истинските стълбове, върху които се изгражда понятието "национална сигурност", както и да гарантираме необратимо посоката на развитие на обществото базирана върху принципите на евроатлантическите ценности.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.