НачалоАктуално, Регионални новиниФандъкова: Въпросът с боклука на София ще се решава след изборите, не са били отваряни никакви ценови оферти

Фандъкова: Въпросът с боклука на София ще се решава след изборите, не са били отваряни никакви ценови оферти

Убедена, съм че работата зда София трябва да продължи и със скоростта, която наложихме на промяната. Имам ясна програма, приоритети и готови проекти, управлението се прави не с приказки, трябва да не се губи темпо. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проектите са с ясни срокове и финансиране, уточни столичният кмет. На въпрос защо иска промяна в екипа си Фандъкова отговори, че когато е започнала работа като кмет София е влизала от криза в криза. Тя припомни 40-годишните икаруси, разпродадените детски градини и преливащите боклуци и бали с отпадъци. "През това време изградихме завода за боклука, построихме 100 нови сгради на детски градини, оставихме 2 икаруса за музейни експонати", похвали се Фандъкова.

"Сега на дневен ред са работата нв кварталите, чистотата на въздуха и дигитализацията и за новите приоритети трябва да има нови хора", каза Фандъкова. На реплика на водещата дали промените не са предизвикани от скандалите с ремонтите, Фандъкова отговори, че "Граф Игнатиев" е голям урок за общината. "Има нужда от промяна и затова представихме един от промените в екипа ми - арх. Ивайло Петков, който беше критик към работата на общината от ГРАД. Радвам се, че той се съгласи да работи за София", каза Фандъкова като разкри, че за инвестиционните проекти ще промени координацията и тя ще бъде от самото начало, до самия край на изпълнението.

На въпрос дали некачественото строителство на "Граф Игнатиев" е въпрос на корупция или лош надзор, Фандъкова отговори, че в изпълнението на проекта има проблеми и в изпълнението и в надзора и в самия проект. Затова подготвихме промяна в законодателството за носене на професионална отговорност на проектантите и изпълнителите", уточни Фандъкова, като припомни, че е наложила над 500 000 лв. на проектантите и изпълнителите на "Граф Игнатиев".

По отношение на критиките за поръчката за чистотата в София, Фандъкова каза, че не е вярно, че ще има предрешеност на избора. "Въпросът със сметоизвозването е най-важният въпрос за един град. Първите договори изтичат в края на месец май. Чух от Манолова, че тези договори може да бъдат продължавани. Това абсолютно не е вярно, тези договори не могат да се удължават и това е заложено в самия договор", категорична е Фандъкова. "На 9 септември не са били отваряни ценови оферти, те се отварят след изборите и кметът, който спечели изборите ще вземе отношение, решенията по тази поръчка ще се вземат след изборите. В тези комисии има представител на БСП", уточни Фандъкова.

"Всички изявления и действия от последните дни на Мая Манолова, нейните изказвания и сметки не са коректни. По отношение дали заравяме RDF гориво на депо - това не е вярно. Използва се материал от завода, но той е да се подпомогне рекултивацията на депата", обясни Фандъкова. Кои са опонентите и претендентите решават хората, за  мен е важно да представим какво сме направили за хората, каза столичният кмет.

"Преди да въведем синя и зелена зона тротоарите бяха пълни с автомобили. Когато ги свалихме на платното беше ясно, че плочките ще бъдат счупени, сега ремонтираме тротоари. Градска мобилност при разширение на зелена зона има ангажимент за ремонт на тротоарите", обясни Фандъкова.

По отношение на детските градини столичният кмет каза, че строителството е много важно. НА реплика на водещата, че нейна позната е трябвало да направи дарение на градината на детето и Фандъкова искрено се възмути. "Искам да получа сигнал, това е абсолютно недопустимо. Това е голямо и сериозно нарушение, кандидатстването е само с електронната система. 18 бяха детските градини с азбестови плочи, наред с ремонта, отваряме и нови детски градини", заяви Фандъкова. Тя припомни, че е имало квартали, в които не е имало дори терени за изграждането на детски градини. Сега предстои прехвърляне на голям терен в Манастирски ливади, където ще се строи както детски градини така и училище.

На въпрос кое вижда като свой личен провал Фандъкова каза, че не и дават мира много неща. "Ние сме в дълг към столичани за Борисовата градина и къпалнята Мария Луиза както и планината Витоша. Имаме готовност да възстановим къпалнята Мария Луиза. Подготвили сме плана за Борисова градина, където е гарантирно, че нищо друго не може да се строи в градината освен възстановяването на къпалнята", категорична е столичния кмет.

 

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.