НачалоКметски избориЕЦБ нарече “коварна” новата криптовалута на Фейсбук – Libra

ЕЦБ нарече “коварна” новата криптовалута на Фейсбук – Libra

"Задачите, базирани на Договора за ЕЦБ, включват определяне и прилагане на единната парична политика и насърчаване на безпроблемната работа на платежните системи. В контекста на паричната политика ЕЦБ проявява сериозен интерес към пазарните иновации, които биха могли пряко или косвено да засегнат контрола на Евросистемата над еврото или да прехвърлят част от своята парична политика към трети страни."

В зависимост от нивото на приемане на Libra и от препращането на еврото в резервната кошница, това би могло да намали контрола на ЕЦБ над еврото, да наруши механизма за предаване на паричната политика, като повлияе на ликвидната позиция на банките от еврозоната и да подкопае международната валута роля, например чрез намаляване на търсенето за нея.

Това заяви днес в речта си Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, по време на Правната конференция на ЕСЦБ във Франкфурт на Майн.

"В контекста на безпроблемната работа на платежните системи ЕЦБ проявява сериозен интерес към пазарните иновации, които се стремят да заменят еврото с алтернативни валути за сетълмент или да създадат нови и автономни канали за разплащане. Въпреки че някои от целите на Libra са законни, намаляването на разходите за трансграничен трансфер на средства и други повишения на ефективността също могат да бъдат получени чрез установени решения за незабавни плащания. Евросистемата наскоро стартира услугата TARGET за незабавно разплащане или TIPS - общоевропейска услуга за сетълмент 24/7 за незабавни плащания. Работейки в парите на централната банка и вграждайки се в TARGET2, TIPS предоставя високоефективно решение за плащане, което е по-безопасно и икономично от съмнителни, пазарно базирани иновации в плащанията на дребно.

Нека да завърша тук.
В областта на парите историята свидетелства за две основни истини. Първото е, че тъй като парите са обществено благо, парите и държавният суверенитет са неразривно свързани. Така че понятието пари без гражданство е отклонение без солидна основа в човешкия опит. Втората истина е, че парите могат да вдъхнат доверие и да изпълнят основните си социално-икономически функции само ако са подкрепени от независима, но отговорна публична институция, която сама се ползва с доверие на обществото и не е изправена пред неизбежния конфликт на интереси на частните институции.

От различните форми, които парите са приемали през историята, тези, които са изпълнили най-добре целта си и са се доказали като най-достоверни, неизменно се възползват от силна институционална подкрепа. Тази поддръжка гарантира, че те са надеждно достъпни, че стойността им е стабилна и че са широко приети. Само независима централна банка със силен мандат може да осигури институционалната подкрепа, необходима за издаване на надеждни форми на пари и строго запазване на доверието на обществото в тях. Така че частните валути имат малка или никаква перспектива да се установят като жизнеспособни алтернативи на централно емитираните пари, които се приемат като законно платежно средство.

Позицията на централните банки към съвременните форми на пари ще се развива с времето и централните банкери са приели технологични разработки в областта на парите и ще продължат да изследват полезни нови иновации. Но нарастването на криптовалутите и други форми на частно издадени инструменти, които могат да изпълнят само някои, но не всички функции на парите, е малко вероятно да разстрои фундаментално двете истини, които току-що описах. Ако не друго, то ще послужи като полезно напомняне за основната роля на централните банки като отговорни ръководители на общественото доверие в парите и ще подчертае необходимостта от бдителност към явления, способни да подкопаят доверието на обществото във финансовата система.

Искрено се надявам, че гражданите на Европа няма да се изкушат да оставят след себе си безопасността и стабилността на установените решения за плащане и канали в полза на заблуждаващите, но коварни обещания на призива на Фейсбук", отсече Ив Мерш.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.