НачалоРегионални новиниГоворителят на ЦИК: На местните избори могат да гласуват граждани на ЕС с 6 месеца уседналост в страната

Говорителят на ЦИК: На местните избори могат да гласуват граждани на ЕС с 6 месеца уседналост в страната

"Около 20 млн. лв. е увеличението на предвидените средства за предстоящите местни избори в сравнение с изборите през 2015 г., когато бяха 50,5 млн. лв."

Това разясни в сутрешния блок на бТВ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„70,7 млн. са парите, отпуснати за предстоящите местни избори. Нормално е разходите, необходими за провеждането на изборите през 2019 г., да са се увеличили, включително за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии, които от 2011 г. не бяха увеличавани. Това, че не бяха увеличавани не мотивира по никакъв начин членовете на секционните избирателни комисии да участват активно в изборите“, обясни той.

Един от основните въпроси, който се поставя на всички избори, е дали са подготвени достатъчно членовете на секционните избирателни комисии, тъй като някои от тях въобще не отиват в изборния ден.

"Надяваме се, че с достойното възнаграждение на труда на членовете на секционните избирателни комисии да повишим тяхната ефективност в изборния ден", каза говорителят на ЦИК.

„Ако за предстоящите избори трябваше да предвидим и машинен вот, то щеше да се увеличи допълнително бюджетът, тъй като това щеше да донесе допълнителни разходи за закупуване на машини, за осигуряване на логистика, съхраняване, охрана, обслужване и всички въпроси, които в този бюджет не са предвидени“, каза Андреев.

„Ние сме благодарни, че Министерски съвет при съгласуване на план-сметката прие предложението на ЦИК за увеличение на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, защото ако направим една съпоставка с 2011 и 2015 г, когато са предходните местни избори, то при първи тур през 2011 г са били 62 лв. за председател, 58 лв. за зам.-председател и секретар и 50 лв. за членове. Това е за първи и за втори тур. През 2015 г. имаше 64 лв. за председател, 58 лв. за зам.-председател и секретар и 48 лв. за член, като беше предвидено по 20 лв. за предаването и 10 лв. там, където имаше машинно гласуване.

Не може през 2019 г. при същите цени ние да искаме тези членове на секционните избирателни комисии да бъдат подготвени и да работят“, посочи Андреев.

"По новата план-сметка е предвидено за първи тур секционните избирателни комисии да получат по 100 лв. за председател, 90 лв. зам.-председател и секретар и 80 лв. за член. „В случай, че тези членове на секционните избирателни комисии участват в обучението, което се провежда от общинските избирателни комисии, ще получат допълнително 10 лв. и при предаването ще получат по 25 лв., 35 лв. и 50 лв. За втори тур ще бъдат по-малко“, добави той.

„Надяваме се, че с това достойно възнаграждение на труда на членовете на секционните избирателни комисии ще може на първо място да привлечем хора, които да вложат всичко от себе си при обучението и подготовката, което ще доведе до повишаване на тяхната ефективност при предаването на книжата и в изборния ден. Това увеличение отговаря и съвременните условия за полагане на труд. Считам, че то е достойно възнаграждение за усилията, които полагат“, разясни логиката на увеличението Андреев.

Той обясни още, че тези, които искат да гласуват, трябва да имат 6 месеца уседналост в страната преди дата на изборите, което е 26 април 2019 г.

„В тези избори може да участват и други граждани членки на Европейският съюз, които също трябва да отговарят на условието за уседналост и да имат адрес на територията на страната към 26 април 2019 г. Тези граждани, които пребиват на територията на България, биха могли да се кандидатират и за общински съветници“, коментира още той.

В Централната избирателна комисия се обсъжда възможността още книжата и материалите да бъдат разпределени в три отделни пункта, като по този начин ще бъде облекчена работата на Общинската избирателна комисия. „Както знаем в София са над 1500 секциите, като техните протоколи се приемат по същият начин. Такова разпределение би могло да подпомогне работата на Общинската избирателна комисия. Същевременно с това членовете на избирателната комисия няма да създават напрежение в самото приемане или забавяне на материалите", посочи той.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.