НачалоАктуалноАнализатори: Случващото се между ГЕРБ и СДС не е реална коалиция

Анализатори: Случващото се между ГЕРБ и СДС не е реална коалиция

  • 15:58
  • 0
  • 1130

След европейските избори СДС и ГЕРБ ще се явяват заедно и на местните избори, като беше подписано предизборно споразумение между лидерите на двете партии.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и доц. Мария Пиргова, политолог и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски" коментираха в предаването на "Хоризонт" "12+4".

Според проф. Христова всяко обединение е по-добро от разединение, особено когато става дума за партии от един политически тренд, от едно политическо семейство, и това би трябвало да е добра новина:

"От гледна точка обаче на това, което се случва днес, нещата са далеч от реална коалиция. Реалната коалиция обикновено се подписва на национални, а не на местни избори. Затова и по-широката рамка провокира повече въпроси. От това, което чух като коментар на Румен Христов и Костадин Марков, страхът беше повече от надеждата. Темата в момента не е дали ще изчезне СДС, а е опозицията, в лицето на БСП, дали ще успее да отиграе по-добър резултат за себе си от предишния".

Доц. Пиргова смята, че това е една пиар политическа сила, която не е сериозна коалиция. "Както виждаме, и в самото СДС няма единомислие, просто СДС продължава символно да съществува. Струва ми се, че автентично десните хора не признават ГЕРБ". Според политолога подобни споразумения не променят особено нещата.

Бойко Борисов очаква "подли избори", най-вече в София. Проф. Христова подчерта, че всеки политик би трябвало да смята за знаково постигането на победа в столицата.

"Това, което ми се струва важно, е, че днешното споразумение със СДС е стремеж на Борисов да се идентифицира повече с класическите дясномислещи не само в столицата, но и в големите градове. Още нещо - много е важно партньорът ти в коалицията да е да е коректен и лоялен. ГЕРБ имаше доста неприятни случки, свързани с предишни споразумения – и с Реформаторския блок, и с ДСБ – много противопоставяния, различни гласувания... Когато има вътрешни противопоставяния, винаги страда голямата политическа партия".

Доц. Пиргова предположи, че страховете на Борисов за столицата са основателни: "Може срещу ГЕРБ да се изправи сериозна фигура, със сериозна подкрепа. От друга страна, в столицата ГЕРБ са допуснали много неточности, меко казано, в политиката. При едно 10-годишно управление една политическа сила при демократични условия се изчерпва".

Мария Пиргова подчерта, че "разломът в ГЕРБ е сериозен. И макар че на повърхността не се вижда, Бойко Борисов трябва да поеме отново цялата кампания, а ми се струва, че и Цветан Цветанов също ще има свое участие по места – не мога да кажа в каква форма. Но това напрежение в ГЕРБ ще се отрази. Не е лесно, когато ГЕРБ има цялата власт, да я отстои и при толкова грешки и скандали хората да бъдат положителни".

Антоанета Христова смята, че темата за африканската чума не е тема на министър-председателя и е естествено Борисов да не е говорител. По темите за икономическото развитие на страната обаче е очевидно, че правителството има успехи – и позитивния кредитния рейтинг, и финансовото подобряване... Да, трудно му е на Борисов, защото партията излиза от криза, тя беше разделена, скандалът с Цветанов... Ако заиграването Симеонов – Цветанов стане публично, ще направи много грозно впечатление и ще бъде негативен знак".

По отношение на скандалите между президентската и премиерската институция – премиер, проф. Христова заяви:

"Лошото при скандалите между институциите е, че, първо, никога не се разбира истината. Второ, хората са обръгнали и вече не желаят да слушат размяна на реплики и всеки политик, който влезе в игра на размяна губи авторитет, девалвира".

Според доц. Пиргова не може да се говори за институционална криза, но може да се говори за трайно и продължително противопоставяне по основни въпроси, особено във вътрешната политика.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.