НачалоОбществоПолитически психолог: Ветото е чист ПР инструмент и нагнетява напрежение между избирателите и президента

Политически психолог: Ветото е чист ПР инструмент и нагнетява напрежение между избирателите и президента

  • 17:09
  • 0
  • 1130

"БСП все още не се е превърнала в алтернатива и я няма сред сериозните партии."

Това каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в интервю за "Фокус" по повод края на политическия сезон.

„В момента виждаме особено сега в летния сезон позициите само на лидера. Те са недостатъчно ясно обосновани. В голяма степен мога да кажа популистки. Да, популизмът е начин да дойдеш на власт и да ти обърнат внимание. Когато си бил припознат преди това през популизъм и неуспешно политическо говорене, означава, че нещо трябва да промениш. Продължаването в този стил на политическа сила без сериозен експертен и политически капацитет, е проява на слабост“, каза още политическият психолог. Проф. Христова посочи, че в този смисъл БСП все още не е тръгнала на появата си като сериозна алтернатива.

"Президентското вето е чисто пиар инструмент и нагнетява нарежение между избирателите и държавния глава.", заяви още проф. Христова.

Тя обясни, че президентското вето е средство, технология, да обърне внимание върху поблем, който президентът вижда, че не е решен. „Президентското вето в България обаче никога не е постигало успех. Това означава, че като инструмент то е чисто пиар инструмент, но не и политически за постигане на решение. Освен това този инструмент нагнетява напрежение между избирателите и президента. По простата причина, че управляващите възприемат винаги ветото като атака срещу управлението и не са готови на диалог. От друга страна всичко зависи от типа президент, от стила му на изпълнение на ролята да бъде такъв.

Какво имам предвид? Един тип президент беше Плевнелиев, друг тип е Радев, като стил на управление и присъствие. При Радев още от самото начало има опозиционна характеристика на поведението. Много по-остро и категорично е противопоставянето му на управляващите, то естествено е, че управляващите още по-силно да искат да доказват, че не могат да чуят и не желаят да чуят неговите бележки и да не приемат никаква форма на критика“, каза проф. Христова.

Според нея това е проблем на позициониране на позиции между управляващи и президент. По думите й този стил на комуникация между тях е наложен от началото на появата на Радев на сцената на управление в България. „Мисля си, че той си посла да бъде постоянно в контрапункт. Може би го търси. Не е тайна, че президентът има философия, според която той защитава всички избиратели срещу управляващите. В тази философия имам бележки, защото тя не е коректна. Президентът не защитава всички срещу управляващите, а подкрепя всичко, което е ефективно за избирателите. Независимо откъде то идва като заплаха и като полза. Той бърка, защото по този начин отблъсна всички избиратели на ГЕРБ от себе си.

Тази грешка в промяна на президентската роля и нейното изпълнение, която се опита да реализира Радев постави основата на конфликт между него и управляващите, което се изразява в неприемането на нито една от неговите позиции по отношение на политиките на управлението“, допълни още политическият психолог.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.