НачалоАктуалноМикробиолог: Напълно реалистично е АСЧ и следващата година да не може да бъде овладяна

Микробиолог: Напълно реалистично е АСЧ и следващата година да не може да бъде овладяна

  • 09:50
  • 0
  • 836

"Напълно реалистично е и следващата година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да закупят здрави прасета за отглеждане."

Това обяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски.

“Животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това създава предпоставка за разпространение на вируса и през следващите години. Хранителните отпадъци - предимно тези, които са от месо за сурови колбаси говорим, осолени продукти, каквито са шунките, например, всички те, когато са добити от животни, които са в предклиничен стадий, те са опасни, ако при консумацията след това човек ги изхвърля в общите отпадъци“, каза той и поясни още:

“Това месо, което е във фризерите, ако животното е било в предклиничен стадий или в инкубационен период, тогава вирусът преживява в него няколко години – три, четири, пет години. Това месо е потенциално опасно пък за други здрави свине. За човека не е опасно, но термичната обработка се препоръчва, защото може да има и някаква вторична инфекция, която да съпътства основната. Винаги препоръчвам термична обработка, а след това самите отпадъци, кости, други субпродукти, които са от това животно не бива да се изхвърлят на общия сметосъбирателен пункт. Най-малкото да бъдат поне сварени и тогава изхвърлени. Вирусът на 60 градуса се инактивира за 30 мин., на 70 градуса вече по-малко, но за да стигне във вътрешността си, трябват поне 90 градуса, да заври и тогава в рамките на 15-20 мин., след което да се изхвърлят в общата смет…“.

Проф. Найденски обясни и за разработката по ваксина срещу африканска чума по свинете (АЧС):

“Това, което се знае, е, че в Института в Пърбрайт се работи по създаване на такава ваксина, по европейската програма “Хоризонт 2020" и там участват 21 страни, които имат за задача да разработят такава ваксина, и аз лично се надявам, че би могло един такъв консорциум да постигне по-голям успех. Все още се идентифицират основните структурни компоненти на ваксината. Това са отделни протеини, за които се счита, че са отговорни за високата вирулентност на вируса. Вече са идентифицирани два-три такива протеина и най-вероятно един от тях ще бъде секвениран, клониран и използван за целите на бъдещата ваксина“.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ той коментира и дали в обозримо бъдеще ваксината ще се появи на пазара:

“Наистина е трудно да се прогнозира един такъв резултат. Аз самият имам опит по създаване на ваксина по класическа чума по свине. Това беше по Пета рамкова програма на ЕС, когато шест европейски страни обединихме усилия за създаване на такава ваксина. Стигнахме до клинични изпитания и ни беше забранено да използваме ваксината в реални условия, т.е. експериментално възпроизведена инфекция, тъй като не отговаряме на някои от изискванията“.

Проф. Найденски уточни с каква вирулентност е вирусът на територията на България:

“Той е с някаква умерена вирулентност, но трябва да имаме предвид и това, че при преминаване от заразен на здрав обикновено е възможно вирулентността да се повиши“.

Според него най-близката до България страна с висока вирулентност на вируса е:

“За Румъния има данни, че вирусът е със сравнително бързо протичане и с добре проявени клинични признаци“.

Според него срокът от шест месеца след изтичане на заразата, коментиран от министър Десислава Танева, след който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е “доста отдалечен във времето“:

“Този срок от шест месеца тече след последния случай на обявяване на огнище. Засега такава предпоставка няма. Епизоотичният процес напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространение, броят на животните напредва, така че тези шест месеца са доста отдалечени във времето“.

Повече за това какви са възможностите вирусът да мутира, как трябва да се третират всякакъв вид отпадъци, какво трябва да направят стопаните с вече закупените фуражи, както и това опасно ли е масовото загробване, можете да чуете от интервюто с проф. Найденски - от звуковия файл.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.