НачалоАктуалноБорисов даде срок до октомври историците да се разберат за историята на България и Северна Македония

Борисов даде срок до октомври историците да се разберат за историята на България и Северна Македония

  • 12:23
  • 0
  • 743

"България по никакъв начин не се меси в работата на Северна Македония, също съм изследвал вашата медийна среда и бих искал да попитам с какво България застрашава Северна Македония?

Или не сме направили всичко възможно Северна Македония да е винаги в светлините на прожектора в положителна светлина? Кое налага да се тиражира такава злоба към Бългаиря, какво толокова сме ви направили? Вашите военни идват на нашите полигони, обучават се заедно. Нашите герои затова са загинали, за да сме свободни, да имаме високи доходи, с нашата политика сме я докарали - не сме най-бедни, доходът на глава на населението е в пъти повече отколкото в Русия или в Китай."

"За една година постигнатите резултати по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години" заяви още Борисов. Българският министър-председател обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

,Аз няма да вдигна ръка срещу Македония. По историческите теми съм довел тук проф. Ангел Димитров. Но аз съм се борил  и с Германия, и с Франция да ги убедя да ни дадат темата за интеграцията на Западните Балкани по време на нашето Европредседателство и сега да блокираме членството на Македония в ЕС и НАТО... дори не искам да си помисля за такова нещо. Като идвахме насам с хеликоптера, професор Димитров ми сподели, че над всеки хълм, над който прелетяхме, са загинали десетки хиляди хора, за да може сега ние да сме заедно и да има просперитет. Нямо едно възвишение, където да не е загинал човек. Така че докараме ли я дотам да блокираме членството на Македония в ЕС, в Съюза ще ми се смеят, защото знаят какви усилия съм положил. Няма нищо по-хубаво от членство на Македония в ЕС и НАТО и това също е в интерес на България'', обясни премиерът Борисов.

,,Когато получим новите самолети F-16, които ще бъдат най-модерните в целия регион, ще можем да охраняваме и въздушното пространство на Македония. Казвам охраняваме, за да не излезе някой да каже, че ще ги нападаме'', отбеляза той.

"Със сърбите сме приятели, с гърците също, днес възстановяваме паметник, който е разрушен. Защо да разрушаваме паметници, ние сме в НАТО, а имаме паметник на Съветската армия в центъра на София. Хубаво ли е това, което се е  случило между Гърция и България, сега половината Гърция е в българските планини на хладно, другата половина е на морето", обясни туристическия обмен премиерът.

"Комисията трябва да намери решение, защото това е страшно хубаво за бъдещето. Комисията трябва да постигне компромис, да се съберат и ежедневно да работят, и трябва да постигнат компромис до октомври", отсече Борисов, който категорично бе подкрепен и от Заев, че работатата на Комисията трябва да приключи до октомври.

"Чухте ли ме преди малко, че се извиних, когато сгреших като казах северномакедонски, пак се извинявам, пак ме питате, защото това ви е важно", каза още премиерът на журналистически въпрос дали ще се извини защото е казал, че Стево Пендаровски е северомакедонски политик, за което Заев заяви, че ще иска извинение. Бойко Борисов обясни, че очаква да получи папката с решенията на историците, където всички подобни въпроси са изяснени и отново посочи кой е крайният срок - октомври месец.

 

 

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.