НачалоОбществоДесислава Танева: България има капацитет и трябва само разбиране да се справим по-бързо с вируса

Десислава Танева: България има капацитет и трябва само разбиране да се справим по-бързо с вируса

  • 09:13
  • 0
  • 694

"Положението е тежко. Доколко ще се справим с чумата по свинете зависи от действията на всички нас. Не сме се провалили в тази ситуация, а в определени области е можело да се положат повече усилия за обучение сред хората."

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БТВ.

"Близо месец представители на научната общност са на терен в Северна България за обучения. Който е компетентен по темата за Африканска чума по свинете е на терен и съм благодарна за това", допълни тя.

„Заразата се движи по вектор към Източна Европа. Личните стопанства са най-уязвими, защото не са положени необходимите мерки за биосигурност. В Русия това заболяване не може да бъде изкоренено от 12 години. Заразата у нас е дошла от Румъния. 11 страни са засегнати от 2012 г. до сега – това са 7 г. Във всяка страна, където е влязъл вирусът, той не е излязъл. Чехия е под надзор, защото е предприела най-радикалните мерки за избиване на свинете в личните стопанства и дива свиня. Когато говорим за превантивни мерки се фокусираме върху стопанствата, където няма изградени мерки за биосигурност“, уточни Танева.

За всички това е една много тежка ситуация, изрази разбиране земеделският министър по повод сроковете за избиране на прасетата. „Положителното на мярката е, че стопаните могат да оползотворят месото от животните, преди те да са починали. България има капацитет и трябва само разбиране, така че да се справим по-бързо с вируса“.

„От 28 регистрирани огнища тип домашна свиня, от които 5 в промишлени свинекомплекси, щетата е 126 хиляди домашни свине. От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства – там засегнатите свине са 526“, информира тя. "Има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области. Тя заяви, че в момента върви процес по евтанизиране. „Обявени са 20-километрови санитарни зони, в които не следва да останат стопанства без мерки за биосигурност. В 6 области от страната оставаме без подобна превантивна мярка“, каза Десислава Танева.

В пазарджишкото село Юнаците хората се готвят за протест. Стопаните отказват да заколят прасетата си. Един от тях обясни, че има 10 прасета, някои от тях били бременни. При това положение не може да се използва и месото. "Прасетата не са болни, ние сме в равнинен район и нямаме диви прасета. Няма да заколим прасетата си посред лято", категорични са те.

Според местния градоначалник, заразата е плъзнала, заради недобре опазената граница. "Малкият човек няма да плаща за грешките на властите", заявиха хората. "Защо се унищожават домашните прасета, а не популацията на дивата свиня?", питат се хората. Освен това, защо не се прилагат мерките, предприети в Латвия за овладяване на заразата?

В отговор земеделският министър заяви, че мерки се взимат: "Притеснява ме общата ситуация с болестта по свинете. Два са основните източници на заразата - дива свиня и България не прилага най-стриктните мерки, както е в Чехия. В Литва имат зараза от 5 години. В момента в санитарните зони, ако има предприети мерки за биосигурност, прасетата няма да се убиват, но ние нямаме такива. Това е риск от разпространение на заразата и засягане на промишленото свиневъдство“.

„През летните месеци е пикът на заразата. Това заболяване е изключително заразно. За него няма лечение, няма и ваксина. Единственият начин да ограничим щетите от заболяването е да се унищожат прасетата в личните стопанства, тъй като ако се засегне промилшленото свиневъдство загубите за икономиката ще са огромни. Този сектор задоволява 50% от потреблението на свинско месо в страната. Личните стопанства едва 3%. Освен това много хора ще останат без работа“, предупреди Танева.

„Когато спре заразата, мине периодът, в който няма открити нови огнища, минало е обезпаразитяване, едва тогава може да се спре с избиването на прасета“, разясни министърът на земеделието и храните.

„Стопаните, които не са регистрирали животните си не могат да разчитат на европейска помощ. Въпреки това ние ще компенсираме стопаните, това обаче ще стане най-рано през есента. Ще продължим активната комуникация с хората. Инициаторите на протестите са хора, които нямат прасета. Те са организирали и други недоволства“, заяви Десислава Танева.

Според ветеринарните власти, заразата в Русенско се е разпространила от кланици, в които са колени домашни прасета заедно с такива от свинекомплекси. Предвижването с автомобили също е допринесло за това, разкри Танева.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.