НачалоАктуалноСъдебни процедури пречат на “Турски поток” да премине през България

Съдебни процедури пречат на “Турски поток” да премине през България

  • 09:46
  • 0
  • 1128

От 31 януари, след третия пазарен тест за продължението на газопровода през България, се знае, че има сключени договори за капацитета на тръбата за 20 години, пише 24 часа. От вестника припомнят, че целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10% според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на сто са оставени свободни.

Първата и втората фаза на пазарния тест не успяха, но третата завърши успешно. Така след месеци на спекулации откъде ще мине тръбата, дали през България, или през Гърция, се отпуши процедурата за избор на строител на трасето. По-скоро сега новината е, че изграждането на продължението на “Турски поток” през България може да се забави, заради обжалванията на участниците в процедурата за избор на строител.

Във вторник “Стандарт енд пуърс” в свой анализ прогнозира, че е възможно заради съдебните обжалвания изграждането на продължението на “Турски поток” през България да се забави и до края на 2021 г. А транспортирането на газ по новоизградените тръби трябваше да започне в началото на 2020 г.

Остават за доизграждане 11 км газопровод от турската граница до компресорната станция “Странджа” и още 484 км тръби от Провадия до Зайчар с две компресорни станции. Това ще струва 2,28 млрд. лв. Тези тръби са липсващата инфраструктура и са част от хъб “Балкан”.

Всичко по процедурата за избор на изпълнител на северната тръба от Провадия до Зайчар вървеше в приемливи срокове, докато не се стигна до промяна на избрания изпълнител, след което започнаха обжалванията в КЗК и ВАС.

Справка в сайта на ВАС показва, че делото по обжалваното решение на КЗК е насрочено за 24 септември. Антимонополната комисия се произнесе, че отменя избора на втория в класирането за изпълнител и връща поръчката. Как процедурата попадна в съдебния капан?

Обществената поръчка за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше обявена на 21 декември 2018 г., още преди да са ясни резултатите от третия пазарен тест. Срокът за подаване на оферти от кандидатите да строят беше 15 февруари. Оферти подадоха три консорциума, но единият от тях - унгарският, бе отстранен.

На 3 март бяха отворени ценовите оферти на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад” даде 1,28 млрд. евро цена за построяване на газопровода за 250 дни, а при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1%. Италиано-люксембургският консорциум “Газово развитие и разширение в България” оферира, че ще построи за 250 дни участъка срещу 2,41 млрд евро. Втората им оферта за срок от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Тогава шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че има оферта, която се вписва в прогнозната цена Така на първо място бе класиран консорциумът “Аркад”. На 28 май “Булгартрансгаз” обяви, че сменя изпълнителя, тъй като, въпреки дадения допълнително срок за представяне на документи “Аркад” представил 4 от 30-те искани документа. Затова възложителят взе решение да подпише договор с втория участник - консорциума “Газово разширение и развитие в България”.

На 17 май консорциумът бе представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро, с около 6000 евро под офертата на “Аркад”. Подобрили са и лихвения процент на 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни.

“Аркад” обжалва в КЗК, а “Газово разширение и развитие в България” поиска предварително изпълнение. КЗК уважи жалбата на “Аркад” и отхвърли тази на консорциума. ВАС също отхвърли искането за предварително изпълнение. Четирима обжалват във ВАС решението за връщане на процедурата, делото е насрочено за 24 септември.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.