НачалоАктуалноБСП: Дончев и Танева да си подадат оставките, Борисов да освободи шефа на БАБХ

БСП: Дончев и Танева да си подадат оставките, Борисов да освободи шефа на БАБХ

  • 14:59
  • 0
  • 1146

„Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете. Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката й вече трябваше да бъде депозирана“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев. Той обясни, че в отглеждането на свине и месообработването са инвестирани над 2 млрд. лв., които сега са под риск, а 20 000 човека може да останат без работа. По думите му само при избиването на 57 хил. глави става въпрос за 4 млн. кг. месо.

Той подчерта, че министър Танева все още говори за превенция от заболяването. „Преди повече от 2 години започнахме да следим как се приближава заразата към България и нееднократно сме алармирали и през парламентарен контрол, и в комисията. Тогава беше времето за превенция. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е абсурдно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години“, заяви социалистът.

Мирчев подчерта, че миналата година бившият министър на земеделието е заявил, че има неблагоприятна картина на разпространение на болестта у нас, а на въпрос за ситуацията, отговаря, че България може да се превърне в „масово гробище“, но не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, управляващите са излъгали, че площадките са готови, но от басейнова дирекция не са излезли с решение. „Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали заразата ще може да бъде овладяна“, каза още той.

Депутатът подчерта, че миналата година е трябвало да бъде разрешено на ловците да влязат в района на границата с Румъния, за да помогнат за депопулацията на дивите свине, носещи заразата, но вместо това ловуването е било изцяло забранено. Той подчерта, че в Португалия и Испания е доказано, че кръвопиещите насекоми също могат да разнасят заразата, а отново благодарение на бездействието на управляващите, ситуацията с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „Не беше направена никаква профилактика и превенция, а само замазване на очите на българските граждани“, обясни той. Мирчев призова всички потърпевши да бъдат обезщетение на пазарни цени.

„Какво се случва с разпространението на африканската чума по свинете у нас?“ Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова към министър Десислава Танева. Тя подчерта, че на карта е поставен сектор, който касае работни места, добавена стойност в БВП и осигуряване на продоволствен сектор в страната, който осигурява над 50% от потреблението. „На път сме всичко това да се срине и индустриалното производство на прасета да бъде унищожено", заяви тя. Проф. Бъчварова обясни, че това е заявено и от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните. По думите й неговите упреци са в две посоки – липса на ефективни действия на институциите; недостатъчно активна работа по запознаване на населението как да се предпази от чумата. Според него това е един брилянтен пример как някой е бил небрежен, не си е свършил работата и не е внимавал.

Проф. Бъчварова обясни, че през януари 2018 г., със заповед на министъра е приета заповед за борба с африканската чума в цели 4 страници, в които: липсва координация между институциите; 2/3 от дейностите акцентират върху ликвидацията на огнищата, но не и върху превенцията; не е взета предвид и възможността за дерогация и избиване само на заразените животни в големи комплекси, които могат да се обособят. „Ако в стратегията беше предвидена и такава възможност, сега щеше да бъде много по-лесно да бъде управляван този процес по избиването на животните“, заяви тя. По думите й на 31.08.2018г. е регистрирано първото огнище на чума у нас, но тази червена лампа не е била оценена, освен с ликвидирането и загробването на животни. „Правителството взе мерки само на хартия, но без достатъчно действие. Институциите, освен да констатират наближаването на заболяването, трябваше да координират всичките си действия и да излязат със строг план какво се прави във всеки един момент“, каза още тя.

„Как гарантира БАБХ, че заразата няма да продължи да се разпространява?" Този въпрос отправи към ресорния министър депутатът от левицата от Русе Георги Стоилов. Той попита- ако терените за загробване са извън свинекомплексите, как БАБХ ще гарантира, че при транспортирането няма да се разпространи заразата от умъртвените животни или след заравянето им, при разравяне от хищници, грабливи птици и други гризачи. Той подчерта, че става въпрос за хиляди тонове месо. Стоилов заяви, че според специалисти вирусът може да остане в колбасите до 50 дни, в замразеното месо 1000 дни, 300 дни в сушено месо, 160 дни в почвата и 180 дни във водоемите.

„Смятате ли да предприемете структурни и организационни промени с цел недопускането на проникването и разпространението на зарази по животните?“ Този въпрос отправи към министър Танева депутатът Цветан Топчиев. По думите му бързото развитие и разпространение през последните седмици на африканската чума по свинете налага извода, че това се случва не само поради естеството на заболяването, но и поради организационни и структурни недостатъци. По думите му за тази ситуация са допринесли премахването на ветеринарните участъци и недостатъчната обезпеченост с ветеринарни лекари и специалисти в областните структури на Агенция по храните; разделението на държавни и частно практикуващи ветеринарни лекари; утежнението от бюрократични процедури; ниското заплащане на труда на ветеринарните специалисти.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.