НачалоАктуалноВигенин: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

Вигенин: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

  • 11:32
  • 0
  • 1115

Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към опита на ГЕРБ да спечели нечестна победа на местните избори. По този начин партията иска служебно, през закона, да си гарантира възможността за манипулиране на изборния резултат. Това заяви на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни, че за пореден път управляващите правят промени в изборното законодателство седмици преди самите избори, а международните правила изискват да не се изменят изборните закони 6 месеца преди вота.

Кристиан Вигенин разясни, че първата стъпка в тази посока са направените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, непосредствено преди европейските избори, когато ограничиха възможността да се обжалват част от решенията на Районните избирателни комисии. Тогава те опитаха да отменят и преференциалното гласуване, но това не се реализира, благодарение на БСП.

Вигенин припомни и втората стъпка на управляващите в тази посока - намаляването на държавната субсидия от 11 на 1 лв. на глас в средата на годината, без никакъв диалог между политическите партии, когато партиите са планирали своите бюджети. „Това беше направено заради БСП – излизайки от едни национални избори, насочвайки се към втори, ние бяхме лишени от възможността планомерно да се подготвяме за тези избори”, коментира народният представител и допълни, че е проблем и отварянето на възможността бизнесът чрез неограничените дарения не само да влияе върху решенията на партиите, но и върху това кои да са кандидати за кметове и общински съветници. Той беше категоричен, че БСП ще се справи и с тази ситуация, но има една системна политика на ГЕРБ, която цели овладяването на предизборния процес и спечелването на изборите по служебен начин.

„БСП държи машинното гласуване да остане, да бъде направена навременна разяснителна кампания“, каза още депутатът и обясни, че всички технически проблеми, които се изтъкват от управляващите като аргумент за отмяна на машинното гласуване, са преодолими. Той подчерта, че дори ЦИК дава предложения как да стане това. Кристиан Вигенин е категоричен, че БСП ще отстоява позицията си с всички парламентарни средства, а ако все пак не успее, отново ще се обърне към международните институции.

„Демокрацията в България дава все по-големи дефицити”, заключи зам.- председателят на Народното събрание и разясни, че управляващите ни тласкат към авторитаризъм, към едноличен режим на Бойко Борисов и тотален контрол върху процесите от страна на ГЕРБ, а това противоречи на принципите, с които ние сме се ангажирали като членове на ЕС.

На въпрос дали провалът на машинното гласуване беше преднамерен Кристиан Вигенин отговори, че това е било подготвено още от предишния състав на ЦИК, защото подготовката на машинното гласуване е била значително забавена. Вигенин обясни, че самите машини за европейските избори са били доставени и сертифицирани в последния момент, начинът на гласуване е бил уточнен едва след като са минали обученията на секционните избирателни комисии, а сега при отмяната се позовават на грешки, свързани точно с това забавяне.

Кристиан Вигенин припомни, че през 2013 г., при направеното от опозицията пълно паралелно преброяване, се е установило, че една трета от пристигащите от секционните избирателни комисии протоколи са с грешки, които се отстраняват в РИК и ЦИК, а резултатът се нагласява. „При машинното гласуване не може да се прави такова нагласяване и затова управляващите искат да го отменят“, заяви Кристиан Вигенин и уточни, че само при пълно въвеждане на машинното гласуване резултатът от изборите ще отразява изцяло волята на избирателите.

Народният представител Николай Пенев посочи какви законодателни промени, свързани с местната власт, подготвя БСП, а областният лидер на БСП Митко Андонов информира, че е започнал процесът на номинации за кметове и общински съветници в основните партийни организации.
Насрочени са и общинските конференции, които ще издигнат кандидатите за кметове и за общински съветници. В община Болярово конференцията ще се проведе на 22 август, в общините Елхово и „Тунджа” – на 23 август, в Ямбол на 31 август, а в Стралджа – на 2 септември.
„БСП си поставя за цел победа на местния вот във всички пет общини“, подчерта още Митко Андонов.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.