НачалоАктуалноЙорданка Фандъкова пусна доклад за сделките с имоти по времето на СДС

Йорданка Фандъкова пусна доклад за сделките с имоти по времето на СДС

  • 14:30
  • 0
  • 1231

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изпрати доклад до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков за връщане на управлението на Столична община на имоти-общинска собственост, намиращи се в парк „Княз Борисова градина“ и отнемане на управлението им от „Софийски имоти“ ЕАД.

Четирите недвижими имота, намиращи се на територията на Парк „Княз Борисова градина“ - Кръгло кафене „Кривите огледала“, Детски кът – „Водно каналче“, Велописта и „Трите дансинга“  да бъдат върнати на Столична община, настоява Фандъкова.

"След моя проверка през 2017 г. „Софийски имоти“ ЕАД прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени. Също по моя заповед директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на „Капитолия“ и „Веселото село“. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на „Софийски имоти“, като до момента на първа инстанция в ползва на „Софийски имоти“ приключи делото с наемателя на терена на автокъща „Капитолия“.

Четирите имота попадат в Парк „Княз Борисова градина“, който се подържа и управлява от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и частта от парка, която е изключителна публична държавна собственост, дадена за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет.

Категоричното ми мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община като се поддържа от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и описаните по-горе 4 имота, стопанисвани и управлявани в момента от „Софийски имоти“ ЕАД. Предлагам н а общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП „Паркове и градски градини“ и „Софийски имоти“ ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет.

Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на „Княз Борисовата градина“.
През 2016 г. след решение на Столичен общински съвет и проведен конкурс за избор на проектант, на дружеството „Ковачев архитекти“ е възложено изготвянето на проект на Подробен устройствен план на парк „Княз Борисова градина“. През 2019 г. проектът на ПУП беше предаден за разглеждане и обсъждане. Изработването и приемането на Подробен устройствен план на Борисовата градина има две важни цели – първата, е запазването на парка, а втората – недопускане на ново строителство в него. Въпросът за недопускане на ново строителство е изключително важен поради фактът, че на територията на Княз Борисовата градина съществуват терени, които преди 15-20 години са станали частна собственост.

В периода 1997 – 2005 г. знакови места от територията Борисовата градина са продавани, заменяни и апортирани в смесени търговски дружества. Припомнянето на фактите е ключово, както за приемане на настоящото решение, така и с оглед на обсъждането на подробния устройствен план. Затова припомням решения на общинския съвет, свързани с територията на Борисовата градина:
На 18.12.2002 г. с решение № 50 по Протокол № 46 на Столичен общински съвет, „Кръгло кафене „Кривите огледала“ е апортирано в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД. Със същото решение СОС е дал и съгласие за извършване на разпоредителна сделка със сградата. Три месеца по-късно – през март 2003 г. сградата от 88,5 кв. м. на кота „0“, 52,7 кв. м полуниво и съответното право на строеж върху общинската земя са продадени на едноличен търговец „Минкин – Албена Минкин“.

Със същото решение №50 от 2002 г. Столичен общински съвет „с цел създаване на комплексни зони за отдих, развлечение, спорт и обслужване на населението“ апортира в акционерно търговско дружество притежаваните от „Софийски имоти“ ЕАД терени – „плаж-лятна къпалня „Мария Луиза“ с прилежащ терен и „Летен театър с прилежащ терен“. Апортът е извършен след като през 1996 и 1999 г. с решения на СОС двата имота първо са дадени за управление и стопанисване на „Софийски имоти“ ЕАД, а след това са включени в капитала на дружеството.

На 13.07.1998 г. с решение на №46 по протокол №45 Столичен общински съвет включва в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД терен от 2500 кв. м. на ул. „Арх. Йордан Миланов“, върху който е разположен ресторант „Тенекиите“. През 1999 г. с приватизацията на „БКС-Средец“ ЕООД е приватизиран ресторанта, а през 2001 г. „Софийски имоти“ ЕАД заменя терена под ресторанта срещу два апартамента на вече приватизираното „БКС-Средец“. През 2005 г. имотът е продаден на „Телекомплект“ АД.
На 29.09.1999 г. Столична община прехвърля възмездно на събирателно дружество с фирма „М плюс В – Митов и сие“ СД правото на собственост върху обект от 250 кв. м, представляващ „Пицария Ариана“, намираща се в м. „Борисова градина“ срещу пазарната цена на правото на строеж от 23 385 лв.
На 22.12.1999 г. с решение №47 по протокол №4 Столичен общински съвет приема план на „детски увеселителен център“ в м. „Борисова градина – Погребите I част“, кв. 5, парцел II и обявява 35 000 кв. м от публична в частна общинска собственост. Със същото решение СОС дава съгласие имота да се замени за жилищни имоти с фирмата „Пио Технолоджи“ АД. През 2001 г. Столична община заменя терена от 34 880 кв. м срещу 42 броя жилища
На 11.12.2000 г. с решение №31 по протокол 19 Столичният общински съвет обявява от публична общинска собственост в частна общинска собственост 10 дка в м. „Борисова градина – Погребите“. На 01.08.2002 г. Столична община сключва договор за замяна с търговското дружество „Цирк Роял“ АД на 10 000 кв. м в местност „Борисова градина – Погребите“ срещу 10 апартамента. Фирма „Цирк поял“ АД доплаща на Столична община 85,60 лв. разлика в оценката на заменените имоти. Към настоящият момент имотът е собственост на „Литекс пропърти“ АД.

Подробният устройствен план на „Княз Борисовата градина“, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство.

За четирите описани по-горе имота с идентификатори 68134.109.41, 68134.109.31, 68134.109.32 и 68134.109.33, които ще бъдат върнати за управление на Столична община, следва кмета на район „Средец“ да състави актове за публична общинска собственост.
За всички общински поземлени имоти, намиращи се в парк „Княз Борисова градина“, кметовете на районите „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“ следва да съставят актове за публична общинска собственост, съгласно одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри, съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за общинската собственост, като за изпълнението внесат доклади в Постоянната комисия по Икономика и стопанска дейност към Столичен общински съвет.
С оглед на изложеното, на основание чл. 6, чл. 8, ал. 1, чл. 12, ал.1 от Закона за общинската собственост и чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, предлагам на Столичен общински съвет следния проект за решение, който прилагам", завършва доклада си столичният кмет.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.