НачалоАктуалноВижте какви са приоритетите в бюджета на ЕС за 2020 година

Вижте какви са приоритетите в бюджета на ЕС за 2020 година

  • 15:49
  • 0
  • 986

Днес Комисията предложи бюджет на ЕС в размер на 168,3 милиарда евро за 2020 г. за по- конкурентоспособна европейска икономика и за солидарност и сигурност в ЕС и извън него.

В рамките на текущия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2014—2 020 г. това е седмият и последен бюджет и той функционира според зададените в посочения дългосрочен бюджет ограничения. Предназначен е за оптимизиране на финансирането за съществуващите програми, както и за новите инициативи, и за повишаване на европейската добавена стойност в съответствие с приоритетите на Комисията „Юнкер“.
Гюнтер Йотингер, европейски комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, заяви: „Проектът за бюджета на ЕС за 2020 г. е последното бюджетно предложение на Комисията „ Юнкер“. То има за цел продължаването на подкрепата за приоритетите на ЕС — работните места, растежа, младите хора, изменението на климата, сигурността и солидарността — и подготовката на прехода към следващия бюджетен цикъл. Приканвам Съвета и Парламента да постигнат своевременно споразумение, което ще осигури стабилност за бъдещето на ЕС“.
Що се отнася до предложението на Комисията, парите по бюджета за 2020 г. ще отидат за следните приоритетни области: конкурентоспособната икономика и младите хора, засилването на сигурността и солидарността в ЕС и извън него, както и изменението на климата.
21 % от общия предложен бюджет за 2020 г. ще бъдат използвани за справяне с изменението на климата. Това е в съответствие с амбициозната цел за изразходване на 20 % от текущия дългосрочен бюджет на ЕС за дейности, насочени към борбата с изменението на климата.

Инвестиране в конкурентоспособна икономика и в младите хора
Над 83 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения ще дадат тласък на икономическия растеж, на европейските региони и ще помогнат на младите хора. От тях:
-  13,2 милиарда евро за научни изследвания и иновации в цяла Европа в рамките на „Хоризонт 2020“ — най-големият и последен транш от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации (+6,4 % в сравнение с 2019 г.) — включително пилотната фаза на Европейския съвет по иновациите в подкрепа на водещи новатори, малки предприятия и учени с потенциал за бърз растеж в Европа и в световен мащаб;
-  2,8 милиарда евро за образование по програмата „Еразъм +“;
-  117 милиона евро за инициативата за младежка заетост (ИМЗ) в подкрепа на младите хора, живеещи в региони, в които равнището на младежката безработица е високо (с което общото финансиране за ИМЗ за периода между 2014 г. и 2020 г. става 4,5 милиарда евро);
-  1,2 милиарда евро (+75 % спрямо 2019 г.) за европейската навигационна спътникова система „Галилео“, за да може тя да продължи да разширява присъствието си на пазара и от сегашните 700 милиона потребители да достигне до 1,2 милиарда потребители в света до края на 2020 г.;
-  255 милиона евро за Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), за да се насърчат европейските предприятия да работят заедно за разработване на отбранителни продукти и технологии. EDIDP позволява да се изпробва сътрудничеството в областта на отбраната на равнището на ЕС в рамките на текущия бюджетен период, докато започне да действа истински Европейски фонд за отбрана от 2021 г. нататък.
Засилване на сигурността и солидарността в ЕС и извън него
Много от предизвикателствата, пред които е изправена Европа, са трансгранични. ЕС многократно използва всички възможности за гъвкавост в бюджета, за да отговори на бедствия, да се справи с предизвикателствата на миграцията и да засили външните граници на ЕС. Чрез мобилизиране на различни инструменти бюджетът на ЕС за 2020 г. ще продължи да инвестира в солидарност и сигурност в Европа и извън нея:
-  420,6 милиона евро (+34,6 % спрямо 2019 г.) за Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) след постигнатото през март 2019 г. от Европейския парламент и Съвета политическо споразумение да се създаде постоянен корпус от 10 000 гранични служители до 2027 г.;
-  156,2 милиона евро за новата програма rescEU (модернизиране на съществуващия механизъм за гражданска защита на ЕС), с цел да се отговори по-добре на земетресения, горски пожари и други бедствия. Това ще помогне да се изгради резерв от способности за реагиране на равнището на ЕС, например противопожарни самолети и хеликоптери, както и капацитет за спешна медицинска помощ;
-  560 милиона евро за нуждаещите се в Сирия, както и за бежанците и приемните им общности в региона. Това е бюджетният отговор на ангажимента, поет на конференцията „Брюксел III“ през 2019 г. по отношение на бъдещето на Сирия (в бюджета на ЕС за 2019 г. вече се предвижда финансиране за Сирия в размер на 2,01 милиарда евро);
-  Продължаване на подкрепата за разработването на системата за влизане/излизане, системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им, за подобрената Шенгенска информационна система и Европейския фонд за устойчиво развитие, с общата цел за повишаване на оперативната съвместимост на информационните системи на ЕС, за да се осигури безопасността на гражданите на ЕС.
Бюджет, позволяващ постигането на резултати

Ключов приоритет за Комисията е да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС създава добавена стойност за гражданите на ЕС. Това е и една от основните цели на предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г.
Заедно с проекта на бюджет днес Комисията публикува преглед на изпълнението за всяка от програмите, финансирани от бюджета на ЕС. Прегледът показва, че чрез бюджета на ЕС се постигат конкретни резултати за хората в ЕС и извън него.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.