НачалоАктуалноРенета Инджова: Българинът няма доверие в избирателната ни система

Ренета Инджова: Българинът няма доверие в избирателната ни система

  • 14:52
  • 0
  • 1088

„В българския вариант изборите не решават нищо. Ако те решаваха нещо, щяха да бъдат забранени“, каза пред БНР Ренета Инджова, министър-председател на България в 84-ото правителство, назначено от президента Желю Желев от октомври 1994 до януари 1995 г.

„Българският народ няма доверие в избирателната ни система. Той се е нагледал на фалшифицирани, нечестни избори, които с голяма лекота се обявяват за демократични. Проблемът не е в това, че няма да се пусне бюлетина, а не е извървян целият предишен път, в който гражданите, хората, които са жертва на властта, би трябвало да имат и други форми на борба. Изборите са последното средство. Българите не са доказали, че в бунтовете, в протестите, в изразяването на интересите си им се чува гласът. Затова и с такава лекота не отиват на избори. Очаквах този резултат“, коментира Инджова в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

Тя обърна внимание и на поведението на политиците след изборите:

„Те все едно, че народът нищо не е направил за тях, не им е дал доверие. Отново продължават с безчинствата, мачкането. … Ще се повишат цените например на топлоенергията, на електричеството. Просто това е една гавра. Изчаква се моментът и след това се натиска отново педалът“.

Според нея това повишаване на цените има своята икономическа логика, но: „Политическото им потъпкване е причината за това, че българският народ е най-беден и т.н.“.

„Оставките са закономерни, те са като повишаването на цените“, подчерта Ренета Инджова. Според нея изборите са променили съотношенията и сега никой не е доволен от резултата:„Партийно строителство, правено по този начин, рано или късно се превръща в погром. Той е погром – вътрешен, партиите вътре в себе си се унищожават.. Вижте какво става с управляващата партия, която е в ситуация, че главният трябва да екзекутира дясната си ръка. Това са олигархични сблъсъци за последно, които идват от обстоятелството, че вероятно не са се съгласили за онази конфигурация на депутати, която си избраха – сред тях има недоволни или тази конфигурация не отговаря на вече заявените позиции на отделните участници в политико-олигархичния живот на страната. На трето място е възможно – поради същото насипно състояние, в което се намира България, в момента е и бюрокрацията на ЕС. При това положение е възможно още да не се знае откъде идват ударите върху нашите юнаци. Във всички случаи обсадата е пълна, ще видим къде се пробива. Започват пробивите един по един“.

„Управление – изцяло задкулисно, нагло и безпардонно“, смята още бившият премиер на България. За нея няма спечелил на тези избори, защото „те нямат значение“.

Според нея изходът от това положение ще дойде отвън:„Ние сами сме като слепци и не може да намерим изход. Изходът ще дойде отвън. Той ще бъде много унизителен, защото когато един народ не реагира на това, което му причиняват, отвън ще му го наложат така, че да го унижат“.

Инджова изказа мнение, че позицията на премиера е много тежка: „На него му е поставена задачата да спасява себе си, да разчиства. Няма воля и доблест да нарече това „чисти ръце“, защото то не е и направено за това… Не очаквам операция „Чисти ръце“. Не очаквам да имаме действаща правосъдна система в посока на справедливост. Ще има продължаващи безчинства".

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.