НачалоМеждународни новиниМосква пак поиска гаранции от ЕК за преминаването на „Турски поток“ през България

Москва пак поиска гаранции от ЕК за преминаването на „Турски поток“ през България

Проектът за газопровод „Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Еврокомисията въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за българското издание „Международни отношения“ и руското „Международен живот“, предаде БНР, цитирайки РИА "Новости".

Интервюто е дадено по повод 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за засилване на практическото коопериране, на първо място в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че потенциалът тук е доста солиден. Широки възможности за съвместно приложение на усилията открива проектът за газопровод „Турски поток“. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „Южен поток“ са необходими твърди гаранции от страна на ЕК, че настоящите планове няма да бъдат провалени от произволно решение на Брюксел“, заяви руският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са настоявали за „железобетонни гаранции“ от страна на ЕК за реализирането на „Турски поток“.

„Има добри перспективи за задълбочаване на взаимодействието, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Русия всички необходими технологии и многогодишен опит за работа за успешен „рестарт“ на проекта. „Росатом“ в момента разглежда възможни форми за участие в съоръжаването на атомната електроцентрала“, посочи Лавров.

В отговор на въпрос за отношенията между Русия и ЕС Лавров отбеляза, че се надява здравият разум в крайна сметка да вземе връх и тези отношения да се върнат към нормалното си състояние на уважение и отчитане на интересите на двете страни.

„Първата стъпка по отмяна на санкциите трябва да бъде направена от този, които инициира санкционната спирала – т.е. ЕС“, подчерта Лавров и допълни, че тогава Русия може да отмени своите контрамерки. „Топката е полето на колегите от Евросъюза“, каза руският дипломат №1.

Според него днес отношенията между Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна криза. „В НАТО се оказаха неготови към съвместна работа по формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион. Вместо това бе взет курс към сдържане на нашата страна и придвижване на разделителни линии на изток. Непрекъсващото разширяване на алианс, нарастването на неговия потенциал близо до руските граници, разполагането на ПРО на САЩ – всичко това доведе до сериозна криза на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия регион“, коментира Лавров.

Той отбелязва, че за да бъде възстановено доверието в световните дела е необходим отказ от порочните методи на натиск и шантаж.

„Заедно с това възможностите диалогът между Русия и НАТО да бъде върнат в конструктивното русло далеч не са изчерпани…винаги сме открити за съвместна работа в противодействие на международния тероризъм, наркотрафик, киберпрестъпност и други реални, а не измислени заплахи от съвременността“, каза руският външен министър.

Той изтъкна, че Черноморският регион днес особено се нуждае от разреждане на напрежението и изрази увереност, че България като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) ще внесе своята лепта за тази цел.

„С удовлетворение констатирам, че въпреки усложнената ситуация в Европа, руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично“, отбеляза Сергей Лавров.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.