НачалоКметски избориКолко струва на данъкоплатците един евродепутат?

Колко струва на данъкоплатците един евродепутат?

Близо 50 000 евро на месец струва един евродепутат на данъкоплатците. Всеки избраник в Европейския парламент получава брутна заплата от 8757 евро. След облагането с данъци остават 6824 евро или около 13-14 000 лева. Това показва сметка на БТВ.

Размерът на възнаграждението е фиксиран. То е 38.5% от базовата заплата на съдия в Европейския съд. Освен заплата всеки евродепутат получава 4513 евро за офис разходи. За всяко заседание на парламента или негова комисия, депутатите получават по 320 евро на ден. От заплатата и дневните депутатът в европарламента може да си докара над 10 хиляди евро на месец чист доход.

Покриват се и всичките им транспортни разходи. Европарламентът плаща и 2/3 от медицинските разходи на членовете си. Освен това им се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати.

При сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия. Всеки евродепутат обаче се явява и работодател.

Евроизбраниците имат възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро. Парите за сътрудници и за офис разходи често са ставали причина за спорове и подозрения за злоупотреби.

„От една страна става въпрос за сътрудници, които са базирани в Брюксел. Като за тях се предоставя общ бюджет в рамките на, актуалните данни са, между 19 и 20 хиляди евро. Всеки член на парламента получава плащане, мисля около 80 хиляди евро на година, които целят да обезпечат офис в държавата, в която е избран. 02:29 скандали различни, относно как се изразходват тези средства вече е имало и то не свързани с България, а с други-държави членки. Да бъдат назначавани лели, стринки, зетьове.”, разказва преподавателят по европейско право Христо Христев.

Във Франция евродепутати от няколко партии са разследвани за злоупотреба с парите за сътрудници и офиси. Уличени са, че използват парите на европейския парламент, за да поддържат партийни офиси у дома.

„През 2014 г. започна разследване от страна на Европарламента. То беше инициирано от ОЛАФ, европейския орган за борба със злоупотребите. Той сигнализира случаи с френския Национален фронт и голям брой асистенти, които може би не вършат работа в пряка връзка с работата на евродепутатите. Още повече, че въпросните асистенти фигурират в йерархията на партията Национален фронт. Те си бяха партийни кадри”, разказва социологът и специалист по европейска администрация Седрик Перен.

Съмнение, че чрез парите за офиси депутатите финансират партиите, от които са избрани, има почти във всички страни членки. А преди няколко години Европарламентът изрично забрани 20 000 евро за сътрудници да се дават на роднини. „Това да не са някакви близки негови хора, които очевидно биват назначени на някаква такава позиция, за да получава семейството допълнителни плащания. Дори да не са роднини могат да си плащат по този начин на градинаря, на масажиста. Ако това действително е така, това е измама. И тя може да се докаже.”, разяснява Христо Христев.

Практиката показва, че разследването на евентуални злоупотреби с парите за офиси и сътрудници се разследва от местните власти. Засега у нас такива разследвания няма.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.