НачалоКметски избориПроф. Мариела Модева: Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания

Проф. Мариела Модева: Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания

"Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" проф. Мариела Модева по време на среща с културни дейци по повод предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, организирана от Градския съвет на БСП - София. 

"През годините на прехода бяха направени редица опити да бъдем обезбългарени, да бъде обезценен този огромен духовен капитал, който започна да се натрупва със свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. И до ден-днешен се правят опити да ни се налагат чужди образци в сферата на образованието, науката и културата. Но българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания. И когато говорим за Европа, трябва да си припомним, че именно светите братя Кирил и Методий са обявени за съпокровители на Европа", допълни тя.

Проф. Модева призова българските граждани да бъдат смели, да не забравят, че достойното място на нашата държава в Европа в огромна степен зависи от всеки от нас, затова трябва да упражнят правото си на глас в неделя. "Ние сме държава с много дълбока духовност, която е на повече от 1300 години. Създали сме се в трудни времена, преживели сме ги тези времена и днес България е достоен член на Европейския съюз от гледна точка на своята култура и азбука, която е третата официална азбука в Европейския съюз, а българският език е един от 24-те официални", отбеляза тя. Проф. Модева призова да си спомняме винаги за светите братя Кирил и Методий и техния духовен подвиг да направят нова азбука на картата на цивилизационна Европа и на 26 май да гласуваме за една по-справедлива, по-социална и по-равнопоставена от гледна точка на положението на всички европейски народи Европа. "Българите не са второ качество, българите имат право да бъдат равнопоставени на другите европейски народи! Нека на 26 май гласуваме с №18 в интегралната бюлетина! Вярвам, че нашата сила е да бъдем заедно. Това ни прави уважавани и от останалите европейци", допълни тя.

Проф. Румен Гечев добави, че изборите са изключително важни, както за България, така и за целия континент. "Европа има нужда от промяна, тя има нужда от по-висока икономическа динамика, от социална справедливост, от повече средства за младите европейци, за младите европейски учени и изследователи", коментира той. Проф. Гечев призова да гласуваме за тази промяна, защото е изключително важно кои ще бъдат тези 17 българи, които ще защитават българските интереси чрез конкретни предложения и мотиви, аргументи, чрез комуникация със своите колеги за промяна на общата европейска политика. Отборът на БСП има конкретни идеи и предложения за промени в този модел", допълни той.

Проф. Гечев честити 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на учителите, на учениците и на всички българи. "24 май е в сърцето на всеки българин, независимо къде се намира той. Нека да бъдат живи и здрави и да вярват, че България може да направи много повече за гражданите си и за Европа в следващите години", пожела кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България".

Според председателя на БСП - София Калоян Паргов българите трябва да имаме самочувствие на истински европейци и достойно място сред всички европейски народи. "Светите братя Кирил и Методий създават азбука, която се превръща в инструмент за духовно единение на славяните в Европа от онези времена до наши дни", посочи той. Паргов припомни, че двамата братя обхождат Европа надлъж и нашир и прославят азбуката и езика, на който превеждат свещените книги. "В този смисъл, народ, чиято култура и история са в основите на европейската култура и история, не бива да позволява да бъде натикан на дъното на всички класации в днешни дни, свързани със стандарта на живот, с доходите. България заслужава достойно място на съвременната европейска сцена!", коментира той.

Калоян Паргов отбеляза, че през последните 30 години българската десница, а след това и настоящите опоненти на БСП от ГЕРБ, като част от неолибералната политика, правят непрекъснати опити да неглижират националната идентичност на българина. "Това е причината днес да ставаме свидетели на грубото изопачаване на българската история и литература в образователната ни система", коментира той. Според него това е причината да не се търсят и прилагат модерни подходи и финансови механизми за стимулиране на съвременната българска култура. "Това е причината тихомълком да се утвърждават джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията като разделителни линии на съвременното българско общество. Да се заличават, и то съзнателно, големи периоди от нашата история, свързани с българската ни духовност, с православната ни същност", допълни Паргов.

Лидерът на БСП - София добави, че на 26 май предстои България да направи съдбовен избор. "От него зависи не само бъдещето на Европа, не само на България, но и на нашия град София", каза Калоян Паргов. Той е на мнение, че трябва да изпратим в Европейския парламент хора, които имат потенциала и куража да отстояват българските национални интереси. "Затова нека всички да упражним правото си на глас в неделя. Да гласуваш, означава да бъдеш отговорен. Да не гласуваш, означава да прехвърлиш отговорността си на друг. Нека всички да бъдем отговорни на 26 май и да гласуваме с №18 в интегралната бюлетина. Заради себе си, заради децата ни, заради бъдещето на България"", каза още Калоян Паргов.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.