НачалоАктуалноОчакваме над 1 млрд. лв. евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Очакваме над 1 млрд. лв. евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

  • 21:53
  • 0
  • 1122

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г.

Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства основно училище „Никола Вапцаров“ и детска градина „Светулка“ и инспектира редица обекти, които се реализират с финансиране по ОПРР.

Двете учебни заведения са част от проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, по който с над 16,1 млн. лв. в общината се обновяват десет учебни заведения. Зам.-министър Николова отбеляза, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период - 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв.

Изпълнението на оперативната програма върви с ускорени темпове, коментира още заместник-регионалният министър. 86% от общата сума по нея в размер на над 3 млрд. лв. вече са договорени, а 51% са разплатените средства по проекти. Николова информира, че до края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28-те малки общини, бенефициенти.

Във Варна зам.-министър Деница Николова присъства на символичната първа копка за началото на проекта за модернизиране и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ край Аспарухово. На събитието присъстваха и кметът на община Варна Иван Портних, еврокомисарят по цифрова политика Мария Габриел, областният управител на Варна Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев и др. Индикативната стойност на проекта е 15 млн. лв. , от които 2,7 млн.лв. се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство.

„Това е отличен пример за ефекта от реализацията на интегриран проект с комбинирано финансиране между двете европейски програми“, отбеляза зам.-министър Николова. Проектът включва изграждането на модерен пристан за местните рибари, както и административна сграда с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски дарове и да представят пред туристи и местното население своите традиции и познания. В района ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Ще се монтира ново парково обзавеждане и улично осветление. Ще се облагороди целият район от морската ивица, който ще стане привлекателен за туристите и местните жители като нова морска градина.

Зам.-министър Николова инспектира и строителните дейности по благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик“, част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, който се финансира от ОПРР с над 34,4 млн. лв. Строителните дейности в района са завършени на над 90%, установи тя. Обхванати са над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици, тротоарите, направено е ново озеленяване. Създадени са нови 7000 паркоместа, 6 детски площадки и 4 спортни игрища, велоалеи, нови перголи и обзавеждане.

По проекта в града тече и реконструкция на редица главни булеварди и улици с изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на части от „Морската градина“. Зам.-министър Николова информира също, че предстои и реализацията на проект за многофункционален спортен комплекс в жилищен район „Владиславово“, включващ зала и спортни площадки за различни дисциплини, който ще се финансира с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и ОПРР. Индикативната стойност е около 7,5 млн. лв.

Заместник-регионалният министър даде висока оценка за изпълнението на инвестиционните проекти на Варна. „В града вече се виждат положителната промяна и ефектът от интегрираните мерки и визия за развитие. "Европа близо до жителите" ще бъде нашата основна цел през следващите години за развитие на регионите. Целта ни е да направим регионите по-добро място за живот и инвестиции и да запазим младите хора, каза още тя.

Пред журналисти Николова коментира, че през следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип. „Скоро започва дебат за функциите на регионите в новото програмиране, какви отговорности ще имат и в каква посока ще са въвлечени в решенията за инвестиционни мерки“, каза тя. Зам.-министърът съобщи, че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега. „Няма да променяме обхвата на статистическото райониране, за да направим правилно планиране на инвестиции за следващия период. Работим усилено какви отговорности ще делегираме на регионите при избор на проекти“, заяви тя.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.