НачалоКметски избориАлександър Андреев, ЦИК: Ако объркаме вота си, няма как да се поправим

Александър Андреев, ЦИК: Ако объркаме вота си, няма как да се поправим

"Към момента изборният процес протича нормално. В 3 000 секции ще може да се гласува машинно. ЦИК постоянно поддържа контакт с фирмата изпълнител, за да могат всички дейности да бъдат изпълнени и до 25.05 всички машини да бъдат доставени", това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в ефира на БНТ.

"Договорът с фирмата изпълнител приключва на 10.06 и машините ще бъдат върнати на фирмата. Въз основа на анализа на машинното гласуване, ще направим необходимите стъпки за да бъдат машините придобити за следващите избори. За местния вот те трябва да бъдат не по-малко от 6 000", добави Андреев.

Той обясни подробно, как да гласуваме чрез машината, ако желаем.

"Дава се една карта, която стартира гласуването. Картите са 3, с които избирателите провеждат гласуването. Когато избирателят желае да гласува машинно, му се предоставя карта. Необходимо е след като един избирател е гласувал, друг да гласува с друга, за да може първата да е активна. Целта на картата е да не позволи на избирателя да гласува няколко пъти. Процесът не е сложен", каза говорителят на ЦИК.

"В момента, в който влезем в секция на нас ще ни бъде дадена възможност да изберем как да гласуваме. Ако ние имаме желание да гласуваме машинно, можем да го кажем, след което се легитимираме с документ за самоличност. Предоставят ни картата, с която да активираме машината. Избирате партията, коалицията или независимия кандидат. Отбелязвате преференцията, след което машината иска да потвърдите вота си. След като го потвърдите, машината ви дава електронна разписка. Взимате я и я пускате в кутията която е за машинно гласуване. Подписвате се и напускате секцията. Ако сме сгрешили, нищо не можем да направим. Вашият вот не може да бъде върнат и не може да ви се даде възможност пак да гласувате. Бюлетината излиза на един екран и машината посочва, че има и други страници и е хубаво да ги разгледаме, за да не стават грешки", добави той.

Андреев показа и хартиената бюлетина, като ясно обясни и демонстрира как да упражним правото си на вот.

"Членът откъсва бюлетината от кочана, сгъва се бюлетината на две места, за да може да бъде запазена тайната на вота и номерът да бъде разкрит. Поставя се първия печат и се подава на избирателя. Той с Х или V посочва със син цвят партията или коалицията. Ако не желае да гласува за нито една партия, може да отбележи "не подкрепям никого". Ако е дал гласа си за партия или коалиция, може да даде и преференция. В кабината ще има списък на всичките кандидати. Преференциите започват от 100 до 117. След което избирателят  сгъва бюлетината и напуска стаята. Член на секционната комисия поставя печата. Откъсва номера и го слага в кутията. Дава бюлетината на избирателя и той я пуска в кутията.", обясни Андреев.

Андреев препоръча на избирателите хубаво да сгънат бюлетината, за да не се отвори.

Говорителят на ЦИК съобщи, че бюлетините би трябвало вече да са доставени във всички райони, за да могат да бъдат раздадени в деня преди изборите в секциите заедно с изборните книжа.

Андреев даде разяснения и за българите, които ще гласуват в чужбина или ще им се наложи да бъдат извън България по време на изборите: "Българите, които не са в България в деня на изборите, а желаят да упражнят правото си на глас, трябва да проверят има ли разкрити секции и къде са намират. Могат да отидат в дадената секция и ако не са включени в избирателните списъци, след попълнена декларация ще бъдат включени под черта".

Андреев каза, че няма как да гласуваме за други избори, освен за тези които се провеждат за български представители за Европейския парламент. Той каза, че подробна информация за изборните секции извън страната може да се намери на сайтовете на ЦИК, Министерство на външните работи, както и на консулството на дадената държава.

Александър Андреев каза, че до момента постъпилите жалби и сигнали са 46, от които 36 за нарушения в предизборната кампания. Жалбите са 19, от които 3 са за предизборната кампания.

 

 

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.