НачалоАктуалноБорислав Цеков: Изборът на нов главен прокурор ще е по-прозрачен с присъствието на професионалните организации на юристите, различните НПО и медиите

Борислав Цеков: Изборът на нов главен прокурор ще е по-прозрачен с присъствието на професионалните организации на юристите, различните НПО и медиите

  • 10:35
  • 0
  • 1245

"Добре, че сега преди да започнат да текат формално установените законови срокове за номинации и избор на главен прокурор държавният глава предприема тази инициатива. Тя между другото е безпрецедентна като инициатива за такъв тип консултации. И мисля, че е добре, защото държавният глава, президентът на Републиката както всички знаем има своя дял в процедурата по назначаването на така наречените „трима големи“. Така Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, коментира консултациите, които провежда президентът Румен Радев по повод избора на нов главен прокурор в интервю за радио "Фокус".

"Той включително има и опция да върне някой от претендентите, макар че окончателната дума и като цяло отговорността за тези назначения все пак е в ръцете на специализирания, на висшия професионален орган на съдебната власт – ВСС. Това, което поне на мен като юрист ми прави добро впечатление, е, че президентът се опитва да потърси широка основа, на която да базира своята преценка когато дойде време да вземе отношение по предложението на ВСС. Мисля, че от такъв тип прозрачност, от такъв тип консолидиране на по-широка експертна, професионална позиция държавата ни има полза", допълни Цеков.

"И процедурите, и начинът, по който се избира главният прокурор, и разбира се високата отговорност на ВСС и неговите отделни членове правят безпочвени такива радикални и крайни страхове като тези дали ще има манипулации при избора. Според мен, доколкото такива се чуват понякога и при предходни избори на главен прокурор, те обикновено произхождат от заинтересовани среди, които са част от лобистки групи, заставащи зад един или друг кандидат или опитващи се да блокират или попречат на даден кандидат. Но ако сме обективни и принципни, мисля, че за манипулиране, подмяна и така нататък на вота особено след широките полемики през последните години, е доста несъстоятелно да се говори. Разбира се от партиите, ако говорим за партийно говорене, можем да очакваме всичко. Но аз вярвам, че от правната общественост, познавайки добре законодателството и процедурите, няма да се подават на лобистките внушения, които със сигурност ще се появят в една или друга посока, колкото повече наближава изборът", обясни Цеков.

"Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за поста на главния прокурор са ясно разписани в законодателството. Но ако трябва все пак да ги дешифрираме допълнително, аз мисля, че е добре, и го казвам като юрист с близо 20-годишен стаж, е добре на тези длъжности, както неведнъж и досега се е случвало, да бъдат избрани хора със сериозна рутина, със сериозен опит не просто формалният, законово изискуем като години, но и като специализация в определена правна област, като авторитет на съответния магистрат, авторитет, почерпен не от светски прояви, а от съдебните, прокурорските актове, с които се е произнасял. Така че необходим е професионализъм най-вече и то доказан професионализъм с неговата конкретна дейност, а не пропагандно създаван образ от една или друга заинтересована медийна или икономическа групировка", каза Цеков.

"Не знам дали е случайно, че тези консултации вървят паралелно с идеята на правосъдния министър за възобновеното намерение за разработване на механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор, така наречените трима големи в съдебната система. Но във всички случаи е полезно, защото това е изрична препоръка на ЕК и такъв механизъм трябва да бъде създаден, колкото и на някои магистрати това да не им се харесва, защото смятат, че са недосегаеми и над тях е само Господ. Трябва да има такъв механизъм и е добре, че и президентът, а сега и новият правосъден министър подемат инициативи в тази посока. Дано те да завършат успешно и да не останат само в сферата на добрите пожелания, но според мен ще се случат, защото все пак, отново подчертавам, че това е искане на ЕК, а не някакви наши вътрешни законодателни или политически решения, игри, борби и така нататък", заяви Цеков.

"Мисля, че един от механизмите за повишаване на доверието е, когато гражданите знаят, че от всеки може да се потърси сметка на определени основания, когато има драстични прояви, определени в закона. Що се отнася до избора на главен прокурор, аз смятам, че една от допълнителните гаранции за прозрачност трябва да бъде и много по-активното присъствие, участие ако щете, като наблюдатели на представители на професионалните организации на юристите, на различни неправителствени организации, които са компетентни, и най-вече на медиите. Оттук нататък процесът е толкова прозрачен, и като обсъждания, и като гласувания във ВСС, че мисля, че България държи в това отношение един от високите стандарти. А общественото доверие – то ще бъде завоювано с конкретните дела на представителите, които бъдат избрани. Защото не толкова от това дали всички процедурни гаранции са налице, е важно за доверието на хората, а делата, работата, конкретната и резултатите от нея на магистратите, от първия до последния прокурор и от първия до последния съдия", завърши Цеков.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.