НачалоАктуалноЛаура Кьовеши: Не изоставяйте битката, вършете си работата и корупцията може да бъде победена

Лаура Кьовеши: Не изоставяйте битката, вършете си работата и корупцията може да бъде победена

  • 21:51
  • 0
  • 1546

„Разбира се, че съм правила грешки. Но никога не съм нарушила закона съзнателно и не съм извършила дисциплинарни нарушения.„Вероятно една от грешките ми е, че не комуникирах достатъчно, не обяснявах някои неща.“

Това казва в интервю за радио "Свободна Европа" Лаура Кьовеши, кандидат за главен европейски прокурор.

Другият претендент за работата е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер, който е подкрепян от правителството на Франция. За разлика от него, Кьовеши няма подкрепа от управляващите в Румъния. Бившият правосъден министър Тудорел Тоадер предприе дипломатическа совалка, за да попречи на сънародничката си да заеме поста. В началото на годината той изпрати писмо до всички правосъдни министри от ЕС, в което изтъкна, че Кьовеши е била отстранена от антикорупционната агенция и няма подкрепата на правителството на Румъния.

„За пет години над 50 души на висши публични длъжности бяха осъдени“, казва тя. „Сенатори, депутати, министри, бивши министри бяха обвинени и част от тях бяха осъдени.“

Броят на осъдените всъщност е по-голям: 68 хора на висши държавни постове, включително 14 министри, 39 депутати, 14 сенатори и един евродепутат. Сред обвинените има и действащ премиер, който в крайна сметка обаче е оправдан, както и бивш министър-председател. Средно 1000 души са изпращани на съд всяка година, а 900 са получавали осъдителни присъди.

Самият факт, че й е позволено да говори пред журналисти може да се приеме като бонус. През април тя беше обвинена в злоупотреба с правомощия, искане на подкуп и лъжесвидетелстване. Кьовеши определя обвиненията като „изфабрикувани“. За известно време тя имаше забрана да говори пред медии и да напуска страната. Тя обаче обжалва решението на съда и то беше отменено. На 16 май върховният съд в Румъния пък прекрати производството срещу нея заради липса на доказателства и неясно обвинение.

Още по-непоколебима е защитата й за тайното сътрудничество между антикорупционната агенция и румънските разузнавателни служби, които са разрешавали подслушване на заподозрени. Румънското правителство твърди, че методите напомнят тези на службите от времето на комунизма, „Секуритате“. През януари Конституционният съд в Букурещ реши, че сътрудничеството между двете институции е било незаконно.

„Това беше абсолютно необходим инструмент тогава. Не бива да забравяме, че през 2009 г. в Румъния по закон никой прокурор не можеше да разреши подслушване на заподозрян. Бяхме задължени да искаме разрешение от румънските разузнавателни служби“, казва тя и добавя, че това е единствената институция, която тогава е била оторизирана да подслушва. Преди да бъде сключено споразумението за сътрудничество, агенцията е била длъжна да информира службите за всеки отделен случай, по който иска подслушване и да чака отделно разрешение.

Колкото и да им се иска на управляващите в Румъния върховенството на закона да изчезне от наратива за страната, този въпрос редовно е повдиган от чуждестранни политици. Европейската комисия наскоро заплаши да предприеме действия срещу Румъния, освен ако правителството не спре опитите си да ограничи независимостта на съда и борбата с корупцията.

В момента Лаура Кьовеши е назначена да се занимава с антикорупционната стратегия на Румъния – административна работа, която няма много общо с натоварването й докато работи като прокурор. Тя обаче е концентрирана върху възможната бъдеща работа.

„Не изоставяйте битката. Вършете си работата и така корупцията може да бъде победена.“
„Бях на първо място два пъти в конкурса за европейски главен прокурор – при техническата оценка на комисията по подбора и при гласуването в двете комисии на Европейския парламент. Това беше открита, прозрачна процедура, която можеше да бъде проследена“, казва тя. ЕП обаче трябва да постиге съгласие със Съвета на ЕС за това кой ще заеме поста. При тайно гласуване на постоянните представители на страните членки на ЕС, като фаворит беше посочен френският кандидат. Финално решение ще бъде взето след европейските избори през май.

Самата Кьовеши смята, че тя и Жан-Франсоа Бонер биха били добър отбор като председател и зам.-председател на европейската прокуратура. Малко вероятно е обаче тя да бъде избрана за зам.-председател без подкрепата на държавата си.

А що се отнася до борбата с корупцията в Румъния, днес тя казва същото, което е казвала и когато я отстраняват от антикорупционната агенция: „Не изоставяйте битката. Вършете си работата и така корупцията може да бъде победена.“

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.