НачалоКметски избориКовачев срещу Станишев: Социалистите имат проблем, като свършат чуждите пари

Ковачев срещу Станишев: Социалистите имат проблем, като свършат чуждите пари

"Много е забавно, когато ЕНП, които управляват от 25 години, да говорят за промяна. Категоричен победител от дебата е Франс Тимерманс. В Германия имахме много неравностоен дебат, от едната страна има човек, който говореше прекрасен немски, от другата страна Вебер".  Това заяви в предизборен дебат по БТВ президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"ЕНП ще има най-много евродепутати и няма как да се направи ляв завой. Ние предлагаме най-реалната промяна на Европа, базирана на икономиката". Това каза кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. "Без икономиката и генериране на нови работни места и БВП няма как да има социални придобивки", добави Ковачев.

"Десните наложиха политиката на затягане на коланите. По инициатива на социалдемократа от Швеция Стефан Льобен се прие декларация за социалния стълб", припомни президентът на ПЕС. Според него най-важното е, че на изборите няма да има националистическо цунами, целта на социалистите е да променим посоката заедно с мнозинство от зелените и левите, каза Станишев.

"Основният проблем на ЕНП е политиката на орязване. Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица", посочи Станишев.

В отговор Ковачев цитира Маргарет Тачър, която казва, че "проблемът на социалистите идва тогава, когато свършат чуждите пари". "Станишев трябва да си избере или да вдигаме данъците, или да вземаме заеми или да орязваме нещо друго", каза кандидатът на ГЕРБ за евродепутат. "В листата на БСП има хора специалисти, които правят фалират банки, долара 3000 лв.", каза Ковачев визирайки Румен Гечев.  Изненадващо Сергей Станишев го репликира с думите - "най-вероятно имате предвид мен", на което Ковачев отговори "нямам предвид вас".

"Оставихме на Бойко Борисов 8 млрд. фискален резерв, пенсиите бяха увеличени с 80%, както и средните и минимални заплати в България. Преразпределението на ресурса в жизнения стандарт на хората е характеристика на социалистите", каза Станишев.

Тръгваме от много ниско ниво, завещано от вашата партия, отговори Ковачев на критиките на президента на ПЕС, че хората в България живеят в бедност. Сергей Станишев цитира данни от националната статистика, според които около половината от българите живеят с доходи близки до границата на бедността.

"Корупцията не е български феномен, това е бич за обществото и поставихме високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения", каза Ковачев и изрази надежда опонентите от БСП да подхождат по същия начин със замесените в подобни скандали социалисти. "Ние подкрепяме инициативата за европейска прокуратура, а ОЛАФ показва, че има под 2% нередности у нас", заяви кандидатът на ГЕРБ.

"Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен", репликира Станишев. "Основното внимание трябва да е насочено към контрола на публичните средства. Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа, но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове, европейската прокуратура е стъпка в тази посока", посочи Станишев.

Ковачев го репликира, че когато е бил премиер "не е давал свои хора на вълците", на което Станишев отговори, че "това не е вярно". "Имаше освобождавани министри заради подозрения", припомни президентът на ПЕС.

По въпроса за минималната европейска заплата Андрей Ковачев каза, че България има подобна заплата."Дебатът е дали трябва да има обща база, не трябва да излиза фалшивата новина, че няма как да има единна минимална заплата както е в Люксембург, така и в България", каза Ковачев. В отговор Сергей Станишев каза, че "това е основа на бъдещ пакт за устойчиво развитие, трябва да има данък финансови транзакции и оттам ще дойде ресурс". "Необходимо е да има догонващо развитие, социалистите са доказали, че ако искаме да направим нещо социално, ние намираме ресурси", посочи Станишев.

Президентът на ПЕС каза, че годишно 850 млрд. евро не влизат в бюджета заради огромните корпорации, които избягват данъчното облагане. "Да си плащат там, където произвеждат", категоричен е Станишев и добави, че само социална Европа ще реши проблемите в страните.

На въпрос за вътрешнопартийните битки в БСП Станишев каза, че "не е шизофреничен и ще следи линията на политическата партия. Въпросът с Истанбулската конвенция е затворен". "Истинското предизвикателство е да се научим да бъдем ефективен член на ЕС, доказал съм, че мога да се боря за националните интереси", посочи Станишев.

Андрей Ковачев припомни, че Станишев е казал, че БСП работят да покажат разликите между БСП и ПЕС и директно пита президента на ПЕС дали смята че това са две различни партии. "Аз съм президент на ПЕС и мога да преценя дали една партия отговаря на критериите за членство. Това изказване е мотивирано - моето отсъствие в листата щеше да бъде негативен знак, дори Бойко Борисов още по времето на заседанието го каза", отговори Станишев. 95% от Манифеста на ПЕС влиза във Визия за Европа на БСП, каза Станишев.

И Андрей Ковачев и Сергей Станишев декларираха, че не се притесняват от проверки нито за имоти, нито за офшорни сметки. Ковачев обаче призова да се проверяват и кандидатите и изрази почуда как няма реакция, че водачът на листата на БСП има преводи от офшорни сметки, на което Станишев не отговори.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.