"Поредната оставка на министър – в случая на земеделския Румен Порожанов, говори, че тази власт си отива. ", това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на обиколката си в област Плевен.

„Бойко Борисов  провали енергийните проекти, от които България можеше да печели милиарди левове. Спря „АЕЦ „Белене“, защото проектът бил руски. А в същото време Германия увеличи двойно доставките си на газ от Русия, строи „Северен поток“. На тази политика, в ущърб на българските граждани, трябва да се сложи край“, категоричен бе той.

По думите му западноевропейските партньори на Борисов – Меркел и Макрон, с които премиерът се хвали, че е голям приятел, развиват икономически отношения с Русия, въпреки наложените санкции на Москва, а правителството на ГЕРБ с лекота се отказа от печелившите съвместни проекти с Русия. „Ако бяхме построили централата в „Белене“, щяхме да имаме евтин ток, а това значи по-ниски разходи за бизнеса, по-конкурентна икономика и по-ниски цени на стоките и услугите“, добави проф. Гечев.

Той анализира и процесите в Европейския съюз, като заяви, че ще работи за промяна на модела, по който се отпускат субсидиите на българските селскостопански производители. „Промяна в Европа е задължителна, защото Европа не стои добре икономически на международната сцена. Тя изостава от САЩ и Китай. Искаме промяна на механизма, по който се разпределят еврофондовете, за да може да се изравним със средноевропейските държави. Неприемливо е субсидиите за западните страни да са с 30-40% по-високи. Ние ще искаме изравняване на субсидиите, иначе българските земеделци няма как да са конкурентни. Трябва да има пазарна справедливост“, коментира Ге