НачалоАктуалноЕвелина Славкова пред IZBORI.BG: Румен Радев само губи, защото говори с думите на БСП

Евелина Славкова пред IZBORI.BG: Румен Радев само губи, защото говори с думите на БСП

  • 08:38
  • 0
  • 1668

Евелина Славкова от “Тренд” коментира пред Izbori.bg изненадваща ли е оставката на Румен Порожанов, равноотдалечен от всички партии ли е Румен Радев и даде оценка на сблъсъка между водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева.

Оставката на Румен Порожанов не изненадва по две линии – общественият фокус в неговата личност и усещането за някаква нередност. Оставането на поста и създаването на усещане, че не може да бъде махнат от него, можеше да доведе до по-голямо напрежение. Втората линия я наблюдаваме не само по отношение на Порожанов, а по отношение и на други министри, които се разделиха с поста си. Линията, която е особено видна в правителството на Борисов 3, а именно искане на оставка на министри, зам.-министри и т.н., които носят имиджови щети върху управляващите. Тази линия води до туширане на напрежението, но смятам също, че дава и ясната индикация, че в политиката няма гарантирано място и е необходимо политиците да бъдат внимателни в действията си. По отношение на резултата от евровота – то първо трябва да видим какъв ще бъде той и съответно да се прави детайлен анализ, какво е повлияло на него. Ще разберем на 27 май“, заяви тя.

Славкова коментира и има ли наистина нарушение на закона от премиера Бойко Борисов, както твърдят от БСП: „Има компетентни институции, които могат да кажат, ако е наличен някакъв проблем. Въпросът тук е, че това са първите избори за Европейски парламент, в които Борисов управлява. На европейските избори през 2014 г. Борисов е в опозиция. Това е нова ситуация, която създава и това усещане в опозицията, че Бойко Борисов, вършейки държавните дела, прави кампания. Нормално е по време на избори да виждаме политически ходове с цел уязвяване на противника. Концептуално няма изненада в такъв тип ходове“.

На въпрос равноотдалечен ли е от партиите президентът Румен Радев и обединител на нацията ли е, Евелина Славкова отговори: “Президентът често влиза в конфронтация с управляващите, което създава усещането, че заема страна. От това по-скоро губи той. Румен Радев е от политическите фигури с най-висок рейтинг в държавата. Но проследявайки данните е видно, че привържениците на ГЕРБ, които са му симпатизирали, започват да променят мнението си, именно заради усещането, че не е равноотдалечен от всички партии и съответно по-често говори с думите на опозицията. Ще следим данните, за да видим как неговите позиции и в бъдеще ще се отразяват на рейтинга му“.

Славкова коментира и дебатът, който се проведе между водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева.
„Очакванията, че ще видим два стила на разговор в този дебат в някаква степен се оправдаха. Излизайки от клишето за „брюкселския език“, то съвсем естествено беше да наблюдаваме различни нива на послания към избирателите. Европейски послания от страна на Мария Габриел и национални такива от страна на Елена Йончева. Няма нищо изненадващо в това отношение, най-вече защото кампанията на БСП е съсредоточена в голяма степен в национална проблематика. От друга страна естествено е поведението на Мария Габриел, което демонстрира другия поглед и именно поради тази причина се чуваха ѝ репликите, че дебатът е за европейски, а не за национални избори. Мария Габриел показа ново лице, което поради нейните функции на еврокомисар българският избирател не беше виждал“, каза тя.
На въпрос показа ли опит и кадърност в дебата с Габриел Елена Йончева, Славкова отговори: “Кандидати за евродепутати, които не са били такива, имат неща, които трябва да научават и в това няма нищо осъдително. Няма научени хора за дадена позиция. Но в този контекст е необходимо, не само спрямо г-жа Йончева, но и спрямо всички кандидати за евродепутати, българските избиратели да мислят посланията и позициите им много внимателно. Казвам това, в контекста на все по-голямото разбиране, което българите започват да имат и ще имат спрямо дейността на българските евродепутати. Нека припомним темата с Плана "Макрон", където стана ясно на всички, че евродепутатите не са просто хора с високи заплати, а хора, които защитават българските интереси“.
Във връзка с това ще повлияе ли дебатът, проведен вчера между Габриел и Йончева на социологическите проучвания и резултатите на евровота, Славкова обясни, че всяко едно нещо може да окаже влияние в последните две седмици на кампанията. „При практически паритет между двете големи партии, всяко едно действие, всяко едно послание може да окаже влияние. Но дебатите не трябва да се подценяват, те имат своята стойност по отношение на информирания избор на българския гласоподавател“, каза тя.

Евелина Славкова коментира и изказването на турския посланик Хасан Улусой са изучаването на турския език и обяснението му за думите му в МВнР ден след това. “В България заговори ли се за Турция или за ромски проблеми, то е ясно, че има избори. Такива теми винаги дълбоко се политизират в такъв момент. Смятам, че беше адекватна реакция на българските институции с привикването на турския посланик и изясняването на тази ситуация. Българите имат особена чувствителност по отношение на изказвания от страна на представители на Турция и е много важна бърза реакция от страна на компетентните органи, за да не се създава излишно напрежение“, каза Евелина Славкова.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.