НачалоАктуално10 начина, по които ЕП подобри живота на хората през 2014-2019 г.

10 начина, по които ЕП подобри живота на хората през 2014-2019 г.

  • 15:39
  • 0
  • 779

Преди европейските избори на 23-26 май Европейският парламент публикува какви мерки е приел през последните пет години, за да улесни ежедневието на гражданите на страните-членки, съобщава на сайта си ЕП.

1. По-евтини международни разговори

Таксите за роуминг в ЕС отпаднаха от юни 2017 г., което означава, че когато пътувате в друга страна членка, плащате за обаждания, текстови съобщения и мобилен Интернет толкова, колкото и у дома. Това не е всичко ‒ от 15 май 2019 г. цената на обаждания до други страни ще бъде не по-висока от 19 евро цента на минута.

2. По-голям избор при пазаруване онлайн

Потребителите имат по-голям достъп до продукти, билети за концерти и фестивали и услуги за резервация на хотел и наемане на кола благодарение на правила, които сложиха край на необоснованото гео-блокиране в интернет от декември 2018 г.

3. По-малко пластмаса в реки и морета

През 2015 г. Парламентът одобри мерки за ограничаване на употребата на найлонови торбички и днес 72% от европейците казват, че ги използват в по-малка степен. Друга важна стъпка бе приетата забрана през март 2019 г. на пластмасови продукти за еднократна употреба като чинийки, прибори и сламки.

4. По-голяма безопасност на личните данни

През май 2018 г. влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни, който беше най-голямата реформа в областта за последните две десетилетия. Правилата дават по-голям контрол на потребителите върху начина, по който се използват техните данни. Парламентът също така актуализира правилата за защита на авторското право, за да ги адаптира към дигиталната ера.

5. Повече права за работниците

Депутатите приеха мерки за постигане на баланс между професионален и личен живот, които гарантират правото на бащите на 10 дни отпуск при раждането на детето им. Бяха регламентирани и минималните права на най-уязвимите работници ‒ тези на повикване или работещите за Интернет платформи като Uber.

6. Опазване на планетата за следващите поколения

През 2016 г. Парламентът одобри Споразумението за климата от Париж, с което страните по света си поставят за задача да се борят срещу климатичните изменения. В последствие депутатите приеха редица законодателни актове за намаляване на емисиите и по-голямо използване на възобновяемите енергийни източници, за да превърнат в реалност поетите от ЕС ангажименти.

7. Повече възможности за обучение в чужбина

За да могат повече европейци да се възползват от възможността да учат или да изкарат стаж в чужбина, депутатите предложиха през март 2019 г. трикратно увеличение на финансирането за програмата „Еразъм +“ на ЕС.

8. Подкрепа за икономическия растеж

През декември 2018 г. Парламентът одобри споразумение за свободна търговия с Япония, което е най-голямото подобно споразумение, договорено от ЕС. Парламентът подкрепи и договори с Канада и Сингапур; целта на всички тях е да премахнат бариерите пред бизнеса и да създадат условия за разрастване и нови работни места.

9. По-безопасна Европа

През 2016 г. Парламентът подкрепи мерки, задължаващи авиокомпаниите да споделят със службите за сигурност информация за хората, които пристигат в или отлитат от ЕС. Целта е да се улесни борбата с тероризма и организираната престъпност.

Година по-късно бяха одобрени стъпки за противодействие на лицата, които пътуват в чужбина, за да се включат в терористични групи, и на „вълците единаци“, които действат сами в ЕС. Депутатите затегнаха също така контрола върху огнестрелните оръжия и одобриха правила за прекъсване на финансовите потоци за терористи.

10. Подобрена енергийна ефективност

Опростена схема за обозначаване на енергийната ефективност на уредите, одобрена през 2017 г., се очаква да доведе до спестявания от енергийни сметки за потребителите в размер на до 500 евро на година.

Facebook коментари
Коментари (0)
Вход
Или

Моля проверете вашият имейл за да активирате профила.

Любими
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.